Digestiveglass med choklad och kanderade jordnötter

Jag fick en massa äggulor av mamma som hade gjort budapestrullar. Jag funderade på vad man kan gör med många äggulor och kom på GLASS! Äkta hemgjord glass, kokt på äggulor, grädde och mjölk. Så i helgen har det blivit tre sorters glass, lite mer än ½ L av varje sort. Egentligen hade jag bara gjort två sorter, men när jag råkade titta in på en väldigt trevlig blogg var jag helt enkelt tvungen att försöka mig på något liknande som hon hade gjort där, därmed kom den tredje till. Originalreceptet är en Tom & Jerry glass och finns här. Jag hann inte koka burken med kondenserd mjölk som står i skafferiet eftersom jag kom på att jag skulle göra den här glassen ca tre timmar innan den skulle ätas, så det blev ingen sådan. Och honungsrostade jordnötter hade jag inga. Men jag gjorde ju kanderade valnötter som blev riktigt goda för ett tag sedan så jag tänkte att jag kunde testa samma recept men byta ut till jordnötter. Det blev riktigt bra!. Jag hade heller inga Tom & Jerry kex… Så vad är likt då? Nja, måhända har de bara en sak gemensamt; att de båda är riktigt goda! Min tolkning av glassen döps till digestiveglass.

Obs! Måste dock höja ett varnande finger för dem som lätt blir isade i tänderna; när min man åt av glassen fick han obehagskänslor av just digestivekexen!? De är ju krispiga och goda i glassen, men han tänkte hela tiden att det skulle vara isklumpar som krasade och då var ilningen helt plötsligt där… För oss andra var det ingen fara =)

image

Digestiveglass med choklad och kanderade jordnötter

  • 3 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk, 3%
  • 1 vaniljstång eller vaniljextrakt
  • 4 äggulor
  • 0,5 dl socker
  • 2 msk honung
  • 50-100 g mjölkchoklad, hackad
  • 5 digestivekex, brutna i bitar

Kanderade jordnötter

  • 1 dl florsocker
  • 2 msk vatten
  • 100 g salta jordnötter

Koka upp grädde, mjölk och honung. Använder du vaniljstång skrapar du i fröna och lägger i dem samt stången nu också. Låt koka upp och stå och dra en stund. Fiska sedan upp stången.

Vispa ihop äggulor och socker lite grann. Häll den varma mjölken över äggvispet och vispa ordentligt. Häll tillbaka i kastrullen och värm under konstant omrörning tills det tjocknar något. Till ca 83 grader. Tag av värmen och rör eventuellt ner vaniljextrakt efter smak. Låt bli riktigt kall i kylen.

Kanderade nötter: Häll florsocker och vatten i en kastrull. Koka upp till en gyllenbrun karamell. Rör inte, då kristalliseras det. Innan sockerlagen har blivit karamellfärgad sätter du in jordnötterna i microvågsugnen på full effekt ca 1 minut. De ska bli riktigt varma. När sockerlagen är fint gyllene häller du i de varma nötterna och rör om. Häll sedan ut på silpat eller oljad plåt. Låt svalna.

Frys sedan glassen i glassmaskin enligt anvisningrarna på din maskin. När den är färdigfryst blandar du ner hackad choklad och brutna digestivekex. Häll i förfryst form. Låt stå gärna i frysen några timmar. Om du inte ska äta glassen samma dag föreslår jag att du låter glassen stå i kylen ca 20 minuter innan du serverar den. Strössla över lite kanderade jordnötter  och ställ fram det som blir över till glassnjutarna att förse sig själv med.

imageimage

6 tankar om “Digestiveglass med choklad och kanderade jordnötter

  1. Det var superduper god glass
    De kanderade salta nötterna var magiska, precis som de kanderade valnötterna var
    Ser fram emot att få smaka de andra två sorterna också:)
    kram mor

Lämna ett svar till sockervisp Avbryt svar