About me

Emma heter jag och jag fullkomligt älskar att baka! En del matlagning blir det förstås också. Min fina sambo är den som oftast får äta upp mina kreationer. Jag tycker om att prova nya recept, men för det mesta brukar jag inte följa recept till punkt och pricka, utan testar lite olika kombinationer och byter ut lite beroende på vad jag gillar och vad jag har hemma. En del recept blir däremot långkörare och en standard i köket.

Nu har jag startat denna blogg för att dela med mig av vad jag pysslar med i köket. Och jag hoppas att jag också kan inspirera någon så som jag alltid blir inspirerad när jag tittar på andras bloggar. Så, välkommen till min blogg!

Skriv gärna en kommentar, det är alltid kul och gör mig glad!

English; Hi! I´m Emma. A girl from Sweden who loves baking and cooking, and that might show on this blog. You are more than welcome to make a mark on any of my posts, how else will I know that you have been here =) ? Since I have started to write a little text in English to almost every post, be patient with my spelling and grammar, I do my best… Well, I hope to inspire and spread a little baking joy. Welcome and enjoy!

Annonser

30 thoughts on “About me

 1. Hej!

  Vilken härlig blogg du har 🙂 Jag ser att du har massor av goda recept på din blogg och jag tänkte att jag skulle tipsa om Hittarecept.se. Vi är en sökmotor för recept som skickar besökare till matbloggare. Massor av bloggar har redan gått med, titta gärna på matbloggstoppen och se om det skulle vara något för dig: http://www.hittarecept.se/matbloggstoppen

  Med vänlig hälsning,

  Emilie
  Hittarecept.se

 2. Hej Emma!
  Vilken underbar blogg du startat, jag blir verkligen sugen på att baka, laga mat och pyssla! Mitt problem är dock ork och struktur…hur hinner/ orkar du?

  Kanske vi ska utmana varandra och låta kollegerna döma:-)

  Kram Isabella (på jobb)

 3. Hej Emma fick precis njuta av din underbara hasselnötstårta, ser fram emot att få prova fler av dina recept!
  Hälsningar
  Susie och Anders

 4. Hejsan!
  Vilken fin tårta med BRIO taxen på!
  Jag undrar om vi kan få lägga ut den på vår FB sida BRIO Play? Skulle vara så fin nu i sommartider. Vi kommer då lägga ut bilden och tacka dig. Har du FB så länkar jag gärna!
  Mvh,
  Alexandra Lind
  Projektledare
  BRIO AB

 5. Hej Emma!
  Jag är från Österrike (Wien) och letar efter en bra bild av en silltårta. Den österrikisk-svenska föreningen i Österriker publicerar varje år jultidningen God Jul. Vi har några svenska recepter men det saknas tyvärr bra bilder som vi kan trycka i tidskriftet. Det vore jättebra om vi kunde använda din silltårta – naturligtvis nämner vi din blogg som källa!

  Bästa häslningar från Wien,
  Karina

  • Hej!
   Vad kul att ni vill använda min bild. Det går bra att använda bilden. Finns det en nätversion av tidningen som jag kan titta på eller finns den bara i pappersform?

   MVH
   Emma

   • Hej Emma!

    Vad kul att vi kan använda din bild. Tack så jättemycket! Tidskriftet finns bara i pappersform och den är på tyska. Men om du förstår tyska så kan jag gärna skicka ett exemlar till dig. 🙂 Hör gärna av dig!

    Hälsningar,
    Karina

 6. Hej!
  Vad duktig du är och superfina bilder och bakverk! Tänkte fråga om tips när man gör en tårta med flera våningar. Brukar du stötta upp med något särskilt för att den skall hålla? Sugrör eller grillpinnar är det jag har hört mest om.
  Tacksam för tips!
  /Natalie

  • Hej!
   Tack, vad glad jag blir!
   Jag brukar använda båda, först trycker jag ner sugrör och sedan sätter jag i en grillpinne i sugröret. Vet inte om det behövs med båda, men det känns bättre så 🙂 jag gör alltid tårtorna på tårtbrickor också, så att det blir enkelt att göra tårtorna var för sig och sedan bara bygga på tårtorna på varandra 🙂
   Lycka till, berätta gärna hur det går 🙂

   • Aha jag förstår, toppen att höra att det brukar fungera, då testar jag nog också med både och till att börja med! 🙂 Måste också fråga en allmän sak om tårtor. Jag testade nämligen igår att göra en vanlig vaniljtårtbotten, sockerkaka typ, delade den i fem bottnar och testade säkert tio olika mousser och fyllningar i olika kombinationer. Dock tyckte vi alla som smakade att så mycket sockerkaka gör att tårtan blir jättesöt, och vill man då ha någon god men lite söt mousse i så blir det lite för mycket. Det enda som egentligen kunde kompensera för sockerkakan var syrliga bär och möjligtvis vispgrädde, som en klassisk bärtårta. Jag har tidigare gjort moussetårtor med browniebotten vilket funkar kalasbra, men det känns svårt att göra en våningstårta med den tunga bottnen, plus att den inte blir lika hög som sockerkaka.
    Så min fråga är hur sjutton man gör en hög och fin våningstårta med goda mousser i, brukar man använda en annan typ av botten eller inte ha så många sockerkaksbottnar utan tjockare lager mousse istället?
    Undrar också över det här med att spraya bottnarna med något innan man fyller tårtan, vad är syftet med det?
    Tack för hjälpen!

   • Jag brukar försöka att kombinera fyllningarna så att det blir lagom sött efter min smak. Kanske kan du ha till exempel sockerkaksbottnar med citronmousse och hallonmousse, eller varva botten, någon mousse och bär. Det bästa är att testa sig fram så som du gjorde. Det kan ju vara skillnad på olika sockerkakor också, vissa är sötare än andra. Dock är det svårt att skära ner på sockret för mycket eftersom sockret ger fin koncistens till kakan.
    Man fuktar bottnarna för att tårtan ska bli saftigare. Du kan fukta med vad som helst, så för att få mer syra kan du till exempel blanda citronsaft med lite socker och vatten och stänka bottnarna med det.
    När jag gör våningstårtor med choklad så brukar jag ha en brownie/kladdkaka i botten och sedan fyllning som exempelvis hallonmousse, sedan en chokladkaka typ sockerkaka, och sedan mousse och kaka igen. Det blir, som du skriver, tungt om man bara ska använda browniebotten.
    Lite så tänker jag kring tårtor =) vet inte om det gav svar egentligen… ofta i moussetårtor kan man ha rulltårtetunna tårtbottnar som man ”gjuter” in mellan tjockare lager mousse, på så vis blir det inte något tjockt och tungt som tynger ner moussen, men du får en annan koncistens som bryter moussen ändå.

 7. Tack så mycket för ditt svar! När du använder browniebotten i en våningstårta, brukar du ha det som botten även i andra och tredje våningen? För om det funkar så är ju det en toppenidé! Att börja varje våning med en browniebotten och sedan använda kanske ett eller max två sockerkakslager i varje våning. På så sätt får man ju mindre sockerkaka, och dessutom är browniebotten och mousse så gott tillsammans. Det här med rulltårtebottnar är också en bra idé! Brukar du göra chokladversionen med potatismjöl eller den vanliga sockerkaksversionen? Och vad innebär det att gjuta in bottnarna? 🙂
  En sista fråga, om man gör en trevåningstårta, vilka mått bör man då ha på springformarna, hur mycket mindre brukar normalt varje våning vara?

  Tusen tack för alla svar!

  • Varsågod!
   Jag brukar ha det som botten i alla tårtvåningarna. Om du ska klä tårtan med marsipan eller sugarpaste, så är det enklast att avsluta med sockerkaka överst. Det blir säkert bra så som du skriver.
   Jag har gjort Leila Lindholms rulltårta några gånger ocb tycker att den blir fin, kommer inte ihåg om det är potatismjöl i den.
   Med ”gjuta in” menade jag att göra sockerkakan lite mindre än tårtans omkrets så att du har ex browniebotten, sedan fyller du på med mousse ocb sedan lägger/trycker du ner en kakbotten som är mindre än browniebotten och formen och sedan fyller du på med mousse igen. Då ser man inte den mjuka kakan utan den blir ingjuten. Nog inget alls rätt fackspråk på det, men det är lite trevligt. Kan dock tänka att tårtan blir lite mer instabil om man ska bygga tre våningar.
   Jag tycker att det ska vara minst 4 cm i skillnad på tårtorna, gärna lite mer för mer effekt. I början hade jag bara form i storlek 24 cm o 20, då brukade jag skära till tårtan som var 20 cm tills den passade lagom i storlek, så egentligen är det nog bra med 6 cm skillnad. Översta tårtvåningen brukar jag göra med rulltårtsbotten och sedan skära ut runt en assiette eller liknande. Det blir alltid väldigt mkt tårta av våningstårtor, så om översta tårtvåningen är mini-liten brukar inte göra så mkt =)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s