Börja året med en saftig clementinkaka

Mm, så god och så enkel! Saftig är bara förnamnet. Glutenfri är den också (ha koll på att bakpulvret inte innehåller gluten) så är även den som inte vill ha gluten kan njuta! Fantastisk smak av clementin. Påminner lite om syltade apelsinskal i smaken.

Det som tar lite tid är att koka clementinerna, men det kan du göra kvällen innan när du sitter och slappar i soffan eller diskar undan middagen… mina tre clementiner vägde 350 g och det blev bra.

Receptet är från Nigella. Hon skriver att hela kakan kan göras i matberedare, jag gjorde den för hand och det var hur enkelt som.

Clementinkaka

  • 3 clementiner (ca 375 g)
  • 225 g strösocker
  • 6 ägg
  • 250 g mald mandel
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver

Lägg clementinerna med skal och allt i en kastrull med kallt vatten så att det täcker. Koka upp och låt koka i två timmar. Häll av vattnet och låt svalna. Ta bort ”flugan” och mixa clementinerna med skal och allt till en grov puré med lite bitar i.

Vispa ihop ägg och socker, för hand räcker. Blanda ner mandelmjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vispa runt för hand tills det är väl blandat och något bubbligt. Rör ner clementinpurén.

Smöra sidorna och klä botten på en 20 cm stor springform. Häll i smeten. Grädde i nedre delen av ugnen 175 grader varmluft (200 grader vanlig skulle jag tro) en timme. Kontrollera med en sticka att den är färdig. Efter cirka 40 minuter kan du behöva lägga lite folie över eller ställa en plåt ovan så den inte bränns.

Låt svalna och njut!

Lämna en kommentar