Tapas!

Ny temamiddag! En fantastisk sådan! Temat var spanskt och tapas. Vi gjorde som vanligt för mycket mat… och hur spanska vissa rätter var kan ju diskuteras. Men vad gör väl det när det smakar gott?

Recepten på det jag gjorde är inslängt mellan bilderna. Kan varmt rekommendera alltihop!

Vi hade två ”sittningar” och sedan dessert och det funkade ganska bra mättnadsmässigt. Även om vi var väldigt mätta vid slutet.

Första sittningen hade vi:

  • Palsternackssoppa med vit tryffelolja
  • Parmalindad sparris (se recept längre ner)
  • Carpacio på älg med ostkräm och havtorn
  • Saltkokta potatis med mojo rojo (se recept längre ner)
  • Manchegoost
  • Oliver
  • Tre sorters chorizo
  • Fyllda paprikor
  • Picklad blomkål

Nedan recept inspirerades av följande länk. Dock gjorde jag om receptet då det saknades syra och mayon kändes ganska fet i originalreceptet.

Saltkokt potatis med mojo rojo, 4-6 tapasportioner

  • 8 st delikatesspotatis
  • 2 dl grovsalt
  • 3 dl vatten

Mojo rojo

  • 1 äggula
  • 2 tsk citronjuice
  • 0.5 tsk dijonsenap
  • 0.5 vitlöksklyfta
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 stänk ancho chillipeppar
  • 1 stänk cayennepeppar
  • Salt
  • 0.5 dl olivolja
  • 0.5 dl rapsolja
  • Ev 1 msk vatten

Sås: Blanda äggulan med alla ingredienser UTOM oljorna och vattnet. Tillsätt oljan droppvis under konstant vispning, elvisp fungerar utmärkt. När majonnäsen börjat gå samman kan du tillsätta oljan i en jämn stråle och inte bara droppvis. Smaka av när du fått i all olja. Om du tycker att den är för fast kan du tillsätta lite vatten. Vill du så kan du även göra den tjockare genom att tillsätta mer olja. Ställ undan såsen till servering.

Potatis: Koka upp vatten och salt. Lägg i potatisen med skal och koka under lock cirka 15 minuter, beroende på sort. Servera tillsammans med såsen.

Parmalindad sparris, så enkelt och så gott!!!

Linda parmaskinka runt sparrisen och stek på hög värme tills parman är krispig och fin.

Andra sittningen hade vi:

  • Vitlöksfrästa räkor
  • Tortilla med tomatsalsa
  • Lammracks (se recept längre ner)
  • Padron-paprikor
  • Chiztorra al pisto
  • Kantarellrisotto

Helstekt marinerat lammrack, 4-6 tapasportioner

  • 500 g lammrack
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk torkad rosmarin
  • 0.5 tsk torkad timjan
  • 1 msk citronjuice
  • 2 msk olivolja
  • 1 stänk cayennepeppar
  • Salt

Putsa bort de silvriga hinnorna från lammet samt putsa rent själva benet. Blanda resterande ingredienser förutom saltet till en marinad i en plastpåse. Lägg i lammet och massera runt. Låt ligga i kyl och marinera några timmar.

Ta ut lammet 20 minuter innan tillagning. Sätt ugnen på 120 grader. Salta och bryn lammet runt om i lite olja. Lägg i ugnsfast form och sätt i termometer. Låt gå tills lammet har en innertemp på 56 grader. Ta ut och vira in i folie. Lammet kommer gå upp någon grad till. Låt vila 15 minuter eller längre. Skär lammet i skivor och servera.

Till dessert hade vi:

  • Chokladglass (se recept längre ner)
  • Jordgubbsglass (se recept längre ner)
  • Creme brulee (catalan utan kanel och apelsin…)
  • Lakritsmumsmums
  • Chokladmousse
  • Rårörda hallon

Recept på creme bruleen finns här. Glassen blev riktigt bra också. Mjuk och inte särskilt rinnig. Recepten kommer ursprungligen från boken Desserter (Jan Hedh, Prisma 2007). Chokladglassen ska vara med pepparmynta egentligen, men den skippade jag.

Chokladglass

  • 1 gelatinblad
  • 1 vaniljstång
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 2,5 dl mjölk
  • 120 g (6 st) äggula
  • 125 g farinsocker
  • 100 g mörk choklad

Blötlägg gelatinet i kallt vatten minst 10 minuter. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg vaniljfrön och stång i en kastrull och häll på grädde och mjölk. Låt koka upp. Vispa äggulor med farinsocker riktigt fluffigt. Häll ner den heta gräddmjölken under konstant vispning. Häll tillbaka allt i kastrullen. Finhacka chokladen och rör ner den. Sjud upp allt till 85 grader. Krama ur gelatinbladet och tillsätt det. Rör tills det har smält. Låt smeten svalna helt, den får gärna stå i kylen över natten. Kör sedan i glassmaskin. Ställ i frys till servering.

Jordgubbsglass

  • 1 gelatinblad
  • 250 g frysta jordgubbar
  • 125 g strösocker
  • 1,25 dl vispgrädde

Lägg gelatinbladet i kallt vatten minst 10 minuter. Tina jordgubbarna något. Mixa jordgubbar med strösocker. Passera purén. Krama ur gelatinet och blanda med 0,5 dl jordgubbspuré. Värm försiktigt till ca 40 grader tills gelatinet smält. Blanda ner med resten av purén. Vispa ner grädden. Kör i glassmaskin och ställ sedan i frys till servering.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s