Smulpaj-Take away

Jag bakade en paj för ett tag sedan som inte alls blev lyckad. Det fanns dock ett element i pajen som jag tyckte var så himla gott!!! Det var själva äppelkompotten som var i. Ett bra tag var jag sugen på bara den här kompotten serverad med glass och kanske lite kaksmulor. Helt enkelt som en typ av smulpaj. När mamma frågade vad vi skulle ha till söndagsmiddags-dessert så föreslog jag denna idé. Jag kom fram till att det var ett strålande sätt att transportera paj på utan att behöva vara orolig för att det skulle ramla utanför pajformen. Pajen befinner sig nämligen inte ens i pajformen vid transporten! Nej då, den transporteras i prydliga tättslutande burkar!

2äppelburk1

Kruxset var tyvärr att jag inte blev helt nöjd med kaksmulorna. Tror att det är för mycket socker i degen så att de blir väldigt hårda. Så om du ska äta dessa smulor framför TVn så får du höja volymen, för det knastrar ungefär som om du äter knäckebröd! Så jag lägger inte upp receptet på smulorna. Jag kan istället tipsa om dessa smulor som blev mycket bättre!

2äppelburk

Om du ska ta med dig en enkel efterrätt till någon, så är detta ett tips på hur du kan till exempel både cykla och ta buss utan att ha en otymplig pajform att hålla koll på! Strax innan servering monteras pajen helt enkelt ihop i en lånad pajform och värms upp. Servera med vaniljglass eller vaniljsås och lyckan är gjord! Självklart behöver inte smulorna bakas separat. Om det är så att inte allt ska vara förberett går det ju att göra det här som en vanlig smulpaj och strö smuldeg direkt över kompotten. Grädda sedan allt i ugnen tills smulorna fått fin färg.

2äppelburk4

Äppelkompott till take away smulpaj ca 6 port

  • 6 st äpplen, granny smith
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 kanelstänger, små
  • 1 tsk kardemumma, nystött
  • 0,5 citron, saften
  • 1 knivsudd vaniljpulver

Skala, kärna ur och tärna äpplena, något ojämna bitar går bra. Blanda i en kastrull med resterande ingredienser. Sjud upp och rör om då och då. Låt sjuda under lock tills äpplena kokat sönder något, ca 15-20 minuter. Lite bitar här och var ger god konsistens. Om det är mycket vätska kan du låta kompotten koka en stund utan lock. Häll upp den färdiga kompotten i en burk. När det är dags för dessert: häll kompotten på botten av en pajform. Strö över färdigbakad smuldeg. Värm upp i ugnen på 150 grader i ca 15 minuter.

2äppelburk3

2 thoughts on “Smulpaj-Take away

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s