Majssoppa med ostbullar

Här kommer en supergod och snabb middag. Inspirationen kom från Gordon Ramsay. Han har blivit min nya Jamie Oliver. Söker på recept av honom hela tiden. Sorry Jamie… Det är i alla fall majssoppa med ostbullar. Jag hade inget grönt som kunde liva upp tallriken, så det ser ju för tråkigt ut. Men smakar desto mer!2majssoppa

Ostbullarna fick gott betyg! Eller ja, de är egentligen mer som scones. Henrik undrade om de var svåra att göra för det var de godaste scones han ätit! Fast om något är fullproppat med ost, ja då är han inte svårvunnen…2ostbullar

 

En riktigt god vegetarisk soppa om du bara byter hönsbuljongen mot grönsaksbuljong. Gordon hade i bacon eller pancetta som gav en rökig smak. Men det hade inte jag så jag tog lite ”liquid smoke” i. Riktigt gott! Och dessutom ännu mer vegetariskt!

Ett tips om du ska ha med soppa i lunchlådan. Lägg den i en plastpåse i lådan! Då slipper du ha soppa i hela väskan när du väl är framme.

2majssoppa2

Majssoppa med ostbullar 4-6 port

  • 5 potatis
  • 1 purjolök
  • 1 gul lök
  • 1 msk smör
  • 1 msk olja
  • 1 hönsbuljongtärning
  • Vatten så det täcker potatisen väl
  • 2 burkar konserverad majs (á 340 g)
  • Salt, peppar
  • 2 dl vispgrädde
  • 1-2 krm liquid smoke
  • 0,5 citron, saften

Skala och skär potatisen i ca två cm stora tärningar. Lite ojämnt går bra. Värm upp smör och olja i en kastrull. Häll i potatisen och låt fräsa lite. Hacka under tiden purjolök och gul lök. Tillsätt i grytan och låt även detta fräsa en stund. Häll över vatten så att det täcker potatisen och lite till. Tillsätt buljongtärningen. Mixa den ena burken med konserverad majs och häll ner i kastrullen. Salta och peppra. Lägg på lock och låt sjuda tills potatisen är mjuk och nästan kokat sönder, ca 15 minuter.  Gör under tiden ostbullarna. Häll i den andra burken konserverad majs, grädde, lite liquid smoke (smaka av efter varje droppe!) och saften av en halv citron. Smaka av och servera rykande varm tillsammans med ostbullarna.

6 st ostbullar

  • 225 g vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 2 tsk bakpulver
  • 50 g smör
  • 100 g västerbottenost
  • 3 dl gräddfil

Sätt ugnen på 250 grader. Blanda vetemjöl, salt och bakpulver. Tärna smöret och smula samman det i mjölblandningen. Riv osten och blanda ner i smörmjölet. Tillsätt gräddfilen och blanda till en deg. Forma till sex bullar och baka av mitt i ugnen till gyllene färg ca 12-14 minuter. Servera till soppan.

2 thoughts on “Majssoppa med ostbullar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s