Enkel fisksoppa med alioli

Här kommer recept på fisksoppan som vi hade som lördagsmiddag i helgen. Ni vet då när vi hade den här ryggbiffen till förrätt. Vi höll soppan enkel och ganska lätt, inte allt för mycket grädde och heller inte en massa grönsaker i. Därmed blir den faktiskt väldigt enkel att göra. Inte en massa saker att hacka och greja med. Och det är perfekt med en sådan här soppa om man vill kunna förbereda middagen. Det är bara att göra grundsoppan och precis före servering smakar man av med grädde och tillsätter fänkål och fisk. På så vis får du en krispig grönsak i samt en mjuk och fin fisk. Vi valde att ha i lax och gös. Men du kan välja precis den fisk du själv tycker mest om.

2fisksoppa4

Vi drack ett jättegott vitt vin till. Ett pinot gris från Alsace som heter Pierre Sparr. Kan absolut rekomenderas!

2fisksoppa1

Enkel fisksoppa med saffran 4-6 per

  • 1 klick smör
  • 1 gul lök
  • 0,5 purjolök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk tomatpuré
  • 3 tomater
  • 3 dl vitt vin
  • 1 pkt saffran (0,5 g)
  • 1,5 l vatten
  • 3 fiskbuljongtärningar
  • 1 fänkålstsånd
  • 700 g fisk, ex lax och gös
  • 3 dl vispgrädde
  • ev. 2 msk vitvinsvinäger
  • salt
  • peppar

Hacka gul lök och purjolök. Fräs i i smör i en stor kastrull utan att det tar färg. Pressa i vitlöksklyftorna och låt fräsa lite till. Tillsätt tomatpurén och tomaterna hackade i grova bitar. Häll över vitt vin och saffran. Rör om ordentligt och tillsätt sedan vatten och fiskbuljong. Koka upp, salta och peppra. Hit kan förberedas.

Skär fisken i kuber och fänkålen i lagom bitar. Koka upp soppan strax före servering och häll i grädde och fänkål. Smaka av soppan och lägg sedan i fiskkuberna. Efter att fisken lagts i behöver soppan inte koka. Risken är då att fisken blir överkokt,  torr och går sönder. Om soppan behöver lite mer syra tillsätts vinägern. Servera soppan rykande varm med baguette och alioli.

Alioli

  • 2 äggulor
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 krm colemans senapspulver
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • salt
  • peppar
  • 1,5 dl neutral olja
  • 0,5 dl olivolja

Ta ut äggen från kylen en stund innan för att rumstemperera dem, då minskar risken för att majonnäsen spricker. Separera gulan från vitan. Lägg gulor, pressad vitlök, senapspulver, vinäger, salt och peppar i en bunke. Vispa ihop hastigt. Tillsätt oljan i en tunn stråle under konstant vispning (underlättar att använda elvisp eller mixerstavsballongvisp). Smaka av, salta, peppra eller tillsätt kanske mer vinäger. Om du vill ha en lösare majonnäs behöver inte hela mängden olja tillsättas. Ställ i kyl fram till servering.

2fisksoppa2

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s