Ryggbiff med grönt, rädisor och parmesan

Vi gjorde en förrätt med ryggbiff i helgen. Den blev väldigt god! Mest intressant var nästan den gröna krämen som var ett av tillbehören. Den var riktigt cool att göra! Den är lik en majonnäs men inte ett spår av ägg! Den kändes komplicerad när jag läste receptet. Eller ja, det som kändes oroväckande var att oljan skulle ha en temperatur på ca 2 grader och då tänkte jag att det här kommer nog skära sig och bara bli en oljig sörja. Men det var så himla coolt hur det bara gick ihop! Fattar inte att detta inte är ett känt fenomen att göra såhär. Det är det kanske… Det är väldigt nyttigt att titta i kokböcker och våga testa något som man aldrig gjort innan. Det blir ganska mycket grön kräm. Men den kan lätt användas som dippa eller sås till något annat gott. Skulle tro att den håller ca en vecka i kyl, om inte längre. Det är ju i princip som en örtolja.

Efter förrätten serverade vi en fisksoppa. Recept på den kommer snart =)2ryggbiff1 Originalreceptet kommer från en kokbok som heter Bene Bene, utgiven 2009 av Mat & Vänner Förlag. Boken har jag köpt på någon matmässa för några år sedan och jag har inte sett den någon annanstans. Men det är en trevlig bok att inspireras ifrån.
2ryggbiff2

Ryggbiff med grön kräm, rädisor och parmesan 4 pers

  • 500 g ryggbiff, hel bit
  • olja till stekning
  • salt
  • peppar
  • 50 g parmesan
  • 10-12 rädisor
  • grön kräm enligt receptet nedan

Grön kräm

  • 2,5 dl neutral olja
  • 1 kvisttomat
  • 1 vitlöksklyfta
  • 50 g spenat
  • 25 g basilika (ca 2 krukor)
  • 25 g ruccola
  • salt
  • peppar

Lägg ut ryggbiffen i rumstemperatur ca en timme. Sätt ugnen på 100 grader. Salta och peppra den ordentligt. Bryn biten runt om på hög värme i stekjärn. Lägg i en ugnsfast form och sätt i termometer. Tillaga mitt i ugnen till 54 grader. Ta ut ryggbiffen och låt ligga och vila fram till strax innan servering. Det gör inget att den inte är varm när den serveras.

Häll oljan i en plastbunke eller liknande och ställ i frysen tills den blir ca 2 grader. Koka under tiden upp vatten i en liten kastrull. Gör några snitt i tomaten och lägg den i det kokande vattnet. Låt ligga tills skinnet börjar lossna, en till två minuter. Ta upp direkt och skala av allt skinn. Gröp ur kärnhuset och dela i bitar. Mixa tomatbitarna med 1 dl av den kalla oljan, vitlöksklyftan, en rejäl nypa salt och peppar. Tillsätt spenaten och basilikan och  mixa igen. Fortsätt att mixa och tillsätt resten av oljan i en tunn stråle. Tillsätt slutligen ruccolan och mixa hastigt ihop allt. Smaka av med salt och peppar och ställ sedan i kyl till servering.

Skär ryggbiffen i tunna skivor strax före servering. Skär rädisorna i tunna skivor. Arrangera kött, rädisor, grön kräm, hyvlad parmesan och lite extra ruccola på ett fat. Servera och njut =)2ryggbiff3

One thought on “Ryggbiff med grönt, rädisor och parmesan

  1. Pingback: Enkel fisksoppa med alioli | Sockervisp

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s