Fira alla hjärtans dag med godaste thaimaten

I helgen är det alla hjärtans dag. Därför kanske du funderar på vad just du ska laga för god middag för att förgylla kvällen. Här kommer svaret! Den godaste thaimat jag någonsin ätit! Vem som än blir bjuden på det här kommer att bli imponerad! Att få njuta av de här smakerna i ett ruggigt februari-Sverige kommer föra vem som helst till en romantisk strand i Thailand! Och vet du vad? Om du äter det utan vilja att komma till den där thailändska stranden, så slipper du det också!

Det var i helgen som min syster bjöd oss på denna gudomligt smakrika middag! Det är orättvist att bara lägga upp bilder, för egentligen skulle jag vilja bjuda dig på detta nu på direkten så att du skulle få smaka det! Bilder gör det inte rättvisa!image Det vi fick serverat heter Larb. Nu när jag googlat på det så verkar det vara ganska känt och det presenteras som en thailändsk sallad med färs eller som i vårt fall färs med färska grönsaker serverad i salladsblad. Som en thailändsk motsvarighet till tacos. Otroligt god plockmat helt enkelt.

imageDet var så fräscht och lite beroendeframkallande. Jag tog några extra gånger bara för att det var så gott och det bästa var att jag ändå inte blev galet mätt eftersom det var så himla fräscht!
image

image

imageSyster hade fräst kycklingfärs med bland annat ingefära och salladslök. Hon gjorde en salsa/sallad på paprika och mango. En gurksallad med bland annat risvinäger. En ”dressing” med bland annat chili, fisksås, lime och rörsocker. Hon hade skivat salladslök, strimlat sockerärter, hackat jordnötter och så fixade hon lite koriander som toppade hela alltet!
imageDet var ett nytt recept hon hade testat som hon själv hade ätit hos en kompis. Tidigare har hon gjort från Tina Nordström. Originalreceptet på färsen kommer från Öhmans mat och vin. Vilket verkar komma från en kokbok av Lotta Lundgren. =) Oavsett ursprung, så var det supergott!

Ett perfekt vitt vin att dricka till var detta här nedan.
image
Till efterrätt blev det en god apelsinsallad med fluffig yoghurtgrädde. Mmm!
imageThailändska salladsblad (Larb) 4-6 pers

Dressing

  • 2 msk soya
  • 2 lime, saften
  • 4 msk fisksås
  • 2 msk socker
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 röd chili
  • 1 tsk sesamolja

Blanda samman alla ingredienser till dressingen och rör tills sockret löst sig. Ställ åt sidan.

Gurksallad

  • 1 gurka
  • 2 msk risvinäger
  • 1 msk rörsocker
  • 1 tsk sesamolja
  • salt, svartpeppar eller chili
  • 1-2 tsk sesamfrön

Blanda allt utom gurkan och sesamfröna i en bunke. Skär gurkan i lagom bitar och lägg i bunken. Blanda runt och låt marinera till servering. Strö över sesamfrön strax före servering.

Mangosallad

  • 2 röda paprikor
  • 1 mango
  • 1 lime, saften

Hacka paprika och mango och blanda med pressad limesaft. Ställ åt sidan till servering.

Färs

  • 800 g kycklingfärs
  • ingefära ca 7 cm
  • 2 msk farinsocker
  • 4 msk fisksås
  • 1 röd chili
  • 1 lime, saften
  • 1 msk sesamolja
  • 5 vitlöksklyftor
  • 3 salladslökar
  • olja till stekning

Riv ingefäran. Blanda till en ”kryddsås ”med farinsocker, fisksås, hackad chili, pressad limesaft och sesamolja. Hacka vitlöksklyftorna och fräs hastigt. Tillsätt kycklingfärsen till vitlöken och fräs den smulig och genomstekt. Blanda ner kryddsåsen i färsen och låt såsen nästan sjuda in helt. Skiva salladslöken och blanda ner. Smaka av och servera med alla tillbehör!

Ytterligare tillbehör

  • skålad sallad, ex hjärtsallad, isberg, huvudsallad
  • 5 salladslökar, skivade
  • 100 g sockerärtor, tunt skurna
  • 1 dl jordnötter, hackade
  • färsk koriander

 

2 thoughts on “Fira alla hjärtans dag med godaste thaimaten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s