Luftiga och mjuka semlor

Jag skulle baka frukostbullar men kom på att det var roligare att baka semlor med tanke på fettisdagen imorgon… Nu har vi i alla fall vetebullar hemma =) Det blev mycket goda semlor av dem!2semlor5De blev faktiskt precis så luftiga som jag hoppades på! Och vet ni vad? Jästen som jag använde gick ut 160107. Men det var fint krut i den ändå! Och som vanligt har jag inget exakt mått på mjölet. Men jag använde faktiskt decilitermått för att hålla lite koll för att kunna skriva någon mängd alls här. Som vanligt föreslår jag att du känner dig fram och börjar med en mindre mängd mjöl för att få en fin balans i degen!2semlor1

Semlor ca 24 st

  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst för söta degar
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 äggvita
  • vetemjöl ca 10-12 dl
  • 100 g smör

Värm mjölken till 37 grader. Smula jästen i en bunke/degblandare. Häll över den ljumma mjölken. Tillsätt socker, salt, nystött kardemumma och äggvita och och blanda runt tills jästen har löst upp sig. Tillsätt mjölet lite åt gången. Degen ska precis släppa kanten av degskålen, fastna lite på fingrarna när du känner, men inte vara kladdig. Skär sedan smöret i bitar och klicka i. Arbeta degen några minuter i maskin och ytterligare några fler för hand. Tillräckligt länge för att smöret ska blandas in och degen ska kännas lite elastisk. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek, ca en timme.

Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i ca 24 bitar beroende på önskad storlek. Rulla till bullar och lägg på plåt. Låt jäsa minst 40 minuter, tills de ser riktigt pösiga ut. Baka sedan av i nedre delen av ugnen, 210 grader varmfläkt (ca 225 grader vanlig) i ca 10 minuter. De ska ha fått fin färg. Låt svalna.

Fyllning

  • Vispgrädde, ca 0,5 dl per semla
  • Florsocker, ca 0,5 tsk per semla + extra till toppen
  • Mandelmassa
  • Mjölk

Vispa grädden med florsocker. Riv mandelmassan och mjuka upp den med lite mjölk. Skär toppen av semlan och gröp ut lite av innandömmet av nederdelen. Blanda detta med den mjuka mandelmassan. Lägg på önskad mängd mandelmassa, ca 2 tsk tycker jag var lagom, på varje nederdel. Lägg/spritsa på grädden och lägg på ovandelen av bullen. Pudra med florsocker. Njut!

2semlor4

2 thoughts on “Luftiga och mjuka semlor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s