Choklad i burk

En enkel men väldigt trevlig och effektfull dessert är den här chokladdesserten i små burkar. Det är en chokladmousse varvad med vispad grädde och krossade oreokex.

dessert

Ska jag vara ärlig så tyckte jag att moussen var lite för luftig. Och ni kanske tänker nu, men va? kan mousse vara FÖR luftig. Nja, alltså denna var liksom lite så att den smälte undan lite för fort i munnen. Den kändes liksom lite substanslös. Så ja, det kan ju tyckas konstigt att jag lägger upp receptet då, men det blev faktiskt en god kombo med alla lagren ihop och det blev liksom ingen supermäktig moussedessert. Men valet är ju fritt att använda ett annat recept till mousselagren. Originalreceptet kommer från boken Söta bakverk från Manuelas Diner (M. Kjeilen, tukan förlag 2014).

dessert2

Choklad i burk, 6 st

  • 1 paket oreokex
  • 3 dl vispgrädde
  • 0,5 tsk vaniljsocker
  • 50 g smör
  • 100 g choklad, 70%
  • 1 tsk espresso
  • 6 äggvitor
  • 1 dl strösocker

Ta bort den vita fyllningen från oreokexen. Mixa själva kexen till fina smulor, ställ åt sidan. Vispa grädden med 0,5 tsk vaniljsocker till mjuka toppar, ställ åt sidan. Gör moussen genom att smälta smör och choklad över vattenbad. Blanda i kaffet och låt svalna. Vispa äggvitor och socker luftigt och tills mjuka toppar bildas. Vänd samman med den avsvalnade chokladen. Varva sedan moussen med de mixade smulorna och den vispade grädden. Ställ i kylen tills det är dags att servera.

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s