Kinesisk avsmakningsmeny

 

Jag och min syster och min pappa var på kinarestaurang förra helgen. Vi åt en avsmakningsmeny med sju rätter samt avsmakning på tre sorters te. Mycket trevligt och mycket gott!

kinamat

Kollage med rätterna i ordning uppifrån vänster:

  • Mousserande vin på te
  • Gurksallad
  • Wontons med räkor, fläsk och shitakesvamp
  • Friterad sej med sishuanpeppar
  • Den friterade sejen med ris
  • Kyckling i sötsur sås med ananas
  • Räkgryta med fermenterade sojabönor
  • Tekanna med teblad
  • Maos lilla röda, långkokt fläsk med stjärnanis och soja
  • Risdumpling med svart sesamfyllning och vaniljglass

Det var en jättetrevlig meny och ägaren pratade mycket om varje rätt. Han berättade bland annat att de sällan använder salt i kinamat. Istället använder de fermenterade råvaror, som exempelvis soja eller sojabönorna i räkgrytan. Detta ger en naturlig sälta.

Vidare frågade vi om varför kinamaten i Sverige ofta är så långt ifrån den riktiga kinamaten. Han gav som svar att när kinamaten kom till Sverige med de kinesiska kockarna på 70-talet, så hade de kompetens men inte de råvaror som behövdes. Nu har råvarorna kommit till Sverige men det är inte många kvar som fortfarande har kompetensen att tillaga dem.

Den här restaurangen är absolut värd ett besök!

Annonser

2 thoughts on “Kinesisk avsmakningsmeny

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s