Härlig middag med fiskspett och kål

Jag lagade en middag härom dagen inspirerad av boken Under Valnötsträdet (Bergenström, Anna & Bergenström, Fanny, Trio Förlag 2009). En underbar bok. Men jag ska inte orda mer om det, för då blir jag aldrig färdig med receptet här. Så här kommer helt enkelt en middag fullpackad med smak! (OBS reglera mängden chili beroende på hur stark den är). Riktigt, riktigt gott blev det! Mmm!

kål1

kål2

Fiskspett med fräst kål och ris

Spett, 4 st

  • 4 citrongräs
  • 400 g vit fisk
  • 2 scharlottenlökar
  • 1 röd chili
  • 1 näve färsk koriander
  • 1 msk fisksås
  • saften av 0,5 lime
  • 1 tsk socker
  • 0,5 tsk salt
  • 1 äggvita
  • olja till stekning

Fräst kål

  • 500 g vitkål, gärna färsk
  • 2 msk rapsolja
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk riven ingefära
  • 1 röd chili
  • 70 g färsk spenat
  • 2 msk ostronsås
  • salt
  • 1 dl jordnötter
  • koriander, färsk

Mixa fisken försiktigt, det får gärna vara lite bitar kvar. Ta upp fisken från mixern och mixa sedan lök, chili och koriander. Blanda mixet med fiskfärsen och tillsätt fisksås, limesaft, socker, salt och en äggvita.

Banka till citrongräsen lite försiktigt. (Skär eventuellt till längden på dem så att de passar din stekpanna). Forma färsen runt det bankade citrongräset. (Låt ligga i kyl under tiden du förbereder kålen). Stek fiskspetten i stekpanna med lite olja.

Strimla kålen. Hacka vitlök och chili och fräs hastigt i oljan tillsammans med ingefäran. Lägg i kålen och låt fräsa tills kålen blir glansig. Det tar inte så lång tid om du använder färsk kål. Blanda i spenatbladen och vänd runt tills spenaten ”faller samman”. Blanda i ostronsås och smaka av med salt. Strö över hackade jordnötter och koriander. Servera med fiskspett och kokt ris.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s