Fixa 60årsfesten

Pappa fyllde 60 år i maj minsann! För att fira honom ordnades en överraskningsfest med alla hans och mammas kompisar. Det blev riktigt lyckat!

Jag kan ju passa på att säga att ja där fick uppmaning om att lägga upp lite mer på bloggen, så, ja, jag får väl skärpa till mig en liten stund i alla fall. Det är ju omöjligt att inte göra det efter en sådan smickrande kommentar =) (Tack för det Lars!)

En överraskningsfest är lite speciellt att ordna, speciellt om den ska hållas hemma hos den som fyller år. Då måste allt införskaffas utan att den ovisse ska få veta, allt måste förberedas utan minsta läcka och allt ska sammanställas till det ögonblick då födelsegrisen kommer hem till ett hus där han möts av ett digert gäng som ropar ”Grattis!!”

För enkelhetens skull gjorde vi ugnsbakad lax med nypotatis, romsås, sparris och grönsallad. Potatisen kan förberedas i god tid och sedan bara kokas när det är dags. Eller som här; den kom förberedd direkt från Bjärehalvön där bonden tagit upp den samma dag och tvättat den för att kunna åka direkt ner i kastrullen där hemma. (Tack för det Gunilla och Mats!) Grönsalladen kan förberedas i god tid och plastas över. Romsåsen kan förberedas i god tid. Sparrisen förbereds så pass att den nedre delen som är lite ”träig” skärs av. Sedan när det närmar sig matdags, så lägg dem i en ugnsfast form eller annat tråg och häll över kokande vatten. Täck med plastfilm och låt stå 5-10 minuter. Då blir de perfekt al dente. Hyvla över lite smör och strö över lite flingsalt. Laxen den är också enkel. Lägg på ugnsplåt, salta och peppra. Skjutsa in i ugnen och titta till den då och då.

Ja, detta var väl i korthet själva middagen.

Eftersom pappa tycker mycket om tårtor så bestämde vi (eller kanske var jag drivande i frågan) att han borde få en tårtbuffé som dessert. Sagt och gjort. Med ambitionen att både jag, mamma och syster skulle baka några tårtor, samt att min ambition höjdes till att inbegripa alla sorters olika tårtor, så blev det till syvende och sist, i stress och hast, enkom jag som skulle baka tårtor. Jag fick helt enkelt besinna mig. Jag nöjde mig med tre sorters tårta. En hallonglasstårta med lakritssås (pappa älskar denna kombinationen), en schwarzwaldtårta och en kladdkaka. Det som var roligt var att alla på festen fick varsin favorit och det var ju lyckat!

kladdkakaglasstårtavaldtårta

Lek-BONUS;

Jag tänkte ge ett litet lek-tips som man kan ha på fest. Denna lek involverar alla och är snabb och rolig. Man skriver en massa frågor på ett papper, ex: ”vem kan rangordna festdeltagarna i längdordning snabbast; Peppe eller Eva”. ”Vem vinner i armbrytning; Sanna eller Pelle”. Alla på festen får ett papper med dessa frågor. De får sedan gissa vem de tror ska vinna. På så vis blir det att alla är med på en aktivitet men själva leken handlar ju också om vem man trodde skulle vinna. Så det blir som en interaktiv frågesport! Alla som gillar lekar på fester kommer gilla denna lek och alla som inte gör det kommer också att göra det för de behöver inte göra så särskilt mycket själv 😉 (Tack för denna lek Hanna!)

Nu när det ändå handlar om min pappas 60årsdag så kan jag ju lägga in en bild på morotstårtorna som jag gjorde till honom som han bjöd sina arbetskamrater på.

IMG_0033

IMG_0048

Annonser

2 thoughts on “Fixa 60årsfesten

  1. Å vilka fina tårtor!! Den vita morotstårtan var sjukt snygg! Jag har aldrig tänkt på man kan lägga kladdkaka sådär på höjden, det är ju hur smart som helst. Ser ut som ni hade väldigt lyckade baby showers med 🙂

    • Tack! Ja jag tänkte att det behövdes mer än en kladdkaka och det kändes kul att göra så ☺ tänkte också att det behövdes en våningstårta på en sextioårsfest ☺
      Det var mycket trevliga showers!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s