Fisk- eller halloumitaco

När det var Malmöfestival åt jag och Henrik fisktacos och halloumitacos som serverades i casual streetfoods matstånd. Vi åt den förra året också och den var lika god i år. Som ni ser på bilden så är det friterad torsk eller friterad halloumi som serveras i tortillabröd med en mangosalsa. Där är även någon majonnäsbaserad sås.

imageVi bestämde oss för att vi skulle göra samma maträtt hemma, bara för att det är så himla gott!

Detta är en väldigt enkel rätt att göra och det blir precis lika gott, till och med godare, hemma. I salsan hade vi nektarin, äpple och gurka istället för mango. För att få till smaken perfekt använde vi är chili, koriander och lime! Jag utgick från Ernsts frityrsmet som ni hittar här.

fisktacos1

fisktaco4

 

Fisk- eller halloumitacos, 4 pers

  • 400 g torsk
  • 1 paket halloumi
  • 2 dl öl
  • 2 dl mjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk bikarbonat
  • 0,5-1 l neutral olja att fritera i

Salsa

  • 2 nektariner
  • 1 äpple
  • 1 gurka
  • 1 salladslök
  • 1 lime
  • 1 chili
  • färsk koriander
  • salt
  • olivolja

Servera med

  • majonnäs
  • tabasco eller liknande stark sås
  • tortillabröd

Gör så här:

Skär fisken i avlånga bitar, ungefär i storlek som fiskpinnar. Skär halloumin i samma storlek.

Gör salsan genom att hacka ihop nektariner, äpple och gurka. Skiva salladslöken. Blanda allt och smaka av med hackad chili, pressad lime, koriander, salt och en skvätt olivolja.

Gör frityrsmeten genom att blanda mjöl, salt och bikarbonat. Blanda i ölen till en slät smet. Värm upp oljan i en kastrull. När oljan är ca 160 grader kan du börja fritera. Har du ingen termometer kan du skära en bit vitt bröd och se att den blir gyllene ganska fort. Doppa lite fisk och halloumibitar och fritera några biter åt gången. Lägg inte i för mycket på en gång då det gör att temperaturen på oljan sjunker. Fritera tills bitarna är gyllenbruna och låt dem sedan rinna av på papper.

Servera de nyfriterade bitarna med salsan, majonnäs, extra stark sås och tortillabröd.

fisktaco2

2 tankar om “Fisk- eller halloumitaco

Lämna en kommentar