Recept på saffranssnurror

Jag fick frågan vad det är för recept på mina saffranssnurror. Jag lägger upp det här. Dock har jag tillsatt kesella i detta recept (jag kom fram till att det är bra att ha i…)

Saffranssnurror eller lussekatter

  • 50 g jäst för söta degar
  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 5 dl mjölk
  • 250 g kesella
  • 1 g saffran
  • 2 dl strösocker
  • 1⁄2 tsk salt
  • ca 17 dl vetemjöl

Fyllning till snurror:

  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 1 dl socker
  • 1 msk kanel
  • 1 tsk kardemumma, nystött
  • extra smör till pensling efter
  • extra strösocker till doppning efter

Värm mjölken till 37 grader. Smula jästen och häll den jumma mjölken över. Blanda tills jästen löst sig. Tillsätt resterande ingredienser och arbeta degen ca 10 minuter i maskin. Låt jäsa övertäckt med bakduk till dubbel storlek.

Dela degen i två och kavla ut till en rektangel i taget. Bred hälften av fyllningen på vardera rektangel.  Vik ihop rektangeln i ett tresteg (gör ett försök att beskriva hur: ta tag i degrektangeln och vik den över sig själv till mitten av rektangeln. Vik sedan över den sista delen av degrektangeln). Skär den nu långsmala rektangeln i 1,5 cm tjocka ”band”. Tvinna degbandet mellan fingrarna och forma till en snurra. Lägg i en bullformar och låt jäsa till dubbel storlek.

Om vanliga lussekatter önskas delas degen i mindre bitar och rullas ut och formas till lussekatter. Låt jäsa till dubbel storlek. Tryck sedan ner russin om så önskas och pensla med uppvispat ägg.

Baka av mitt i ugnen ca 10-12 minuter, 200 grader. När snurrorna/lussekatterna svalnat penslas de med smält smör och doppas i socker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s