Jordnötsfudge och en annan med clementin och choklad

Detta med att jobba är inte bra alls. Hur ska en hinna pyssla, stöka i kök, få julstämning, vara OCH blogga?! Jaja, det finns ju inte så mycket att göra, mer än att köra ett uppsamlingshit här på bloggen i alla fall =)

Lite har jag i alla fall hunnit pyssla lite. Jag fastnade för att göra fudge efter den himmelska pepparkaksfudgen som jag gjorde. Så det blev två varianter till. Grundsmeten är densamma och smaksättningen kan varieras i evighet. Efter förra fudgen såg jag det som en utmaning att minska på sockermängden, men nej, efter ett tappert försök, som fick räddas med lite florsocker i sista sekund, så kom jag fram till följande: fudge SKA vara sött!

fudgeburk 3

Perfekt är det att ge bort en liten burk med egengjort julgodis såhär i gåvotid!

fudgeburk

När jag gjorde jordnötsfudgen så skar den sig. Det är en alldeles fascinerande process när det händer, för det är en sådan överraskning. Helt plötsligt har något kemiskt hänt som gör att den förut homogena smeten ser ut som smuldeg, jord eller något annat knastrigt och smuligt. Men förfasa ej; ställ kastrullen över värme igen, häll i en skvätt grädde och rör tills smeten går ihop. Det mest fantastiska är att det går riktigt fort! Jag gick från förfärande irritation till förundrande lycka på den minut det tog för smeten att bli sammetslen igen! Det kan göra min dag säger jag er!

Jordnötsfudge

  • 25 g smör
  • 2,5 dl socker
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • 0,25 dl ljus sirap
  • 1 krm salt
  • 1 dl jordnötssmör, gärna med bitar i
  • 1 näve jordnötter, grovt hackade

Häll alla ingredienser utom jordnötssmöret och jordnötterna i en kastrull. Rör om sparsamt så att det precis blandas. Ställ på svag värme och låt smälta samman. Rör då och då. Höj värmen när sockret lösts upp och låt koka till 115 grader, ca 35 minuter. Tag av värmen och låt stå fem minuter. Blanda i jordnötssmöret och vispa sedan kraftigt för hand eller med elvisp ca fem minuter till fudgesmeten blivit matt och tjocknat. Häll upp i en form som klätts med bakplåtspapper. Strö över de hackade jordnötterna. Låt stelna i rumstemperatur. Skär sedan upp i önskvärt stora kuber. Förvara i lufttät burk.

fudgeburknöt

Clementin- och chokladfudge

  • 25 g smör
  • 2,5 dl socker
  • 1 dl vispgrädde
  • 0,5 dl matlagningsgrädde
  • 0,25 dl ljus sirap
  • 1 krm salt
  • 1 clementin, zest och saft
  • 100 g mjölkchoklad, hackad

Häll alla ingredienser utom mjölkchokladen i en kastrull.  Det behövs 0,5 dl clementinsaft; om det ej blir tillräckligt av den pressade clementinen, fyll upp med matlagningsgrädde. Rör om sparsamt så att det precis blandas. Ställ på svag värme och låt smälta samman. Rör då och då. Höj värmen när sockret lösts upp och låt koka till 115 grader, ca 35 minuter. Tag av värmen och låt stå fem minuter. Vispa sedan kraftigt för hand eller med elvisp ca fem minuter till fudgesmeten blivit matt och tjocknat. Vänd hastigt ner den hackade chokladen och rör sparsamt, då du får en marmorerad effekt och en del knastriga bitar. Häll upp i en form som klätts med bakplåtspapper. Låt stelna i rumstemperatur. Skär sedan upp i önskvärt stora kuber. Förvara i lufttät burk.

fudge clementin1

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s