Här ska det göras praliner!

Länge har jag velat köpa riktiga pralinformar! Sådana i hårt plast som används av dem som arbetar med pralintillverkning. Så var jag och Henrik på en tur på Malmö chokladfabrik. Det var en liten guidning från Mazettis uppkomst till vad Malmö chokladfabrik är idag. Mycket trevligt. Och det bästa av allt var vad Henrik såg att de sålde i den tillhörande butiken! Riktiga pralinformar som dessutom redan är förberedda med en omgång chokladskal! Jag var såklart tvungen att köpa en av varje sort. 

chokladformar

 

Jag har funderat på vad det ska bli för praliner och nog bestämt mig för att den vita pralinen blir med passion/vanilj och de två mörka blir med smak av kaffe respektive hasselnöt.

Jag kommer såklart lägga upp bilder på de färdiga pralinerna också =) Nu ska jag bara se till att få dem gjorda. 

chokladformar 2

 

Lite fakta om gamla Mazetti;

Företaget startades 1888 av Emil Nissen som Malmö Choklad och konfektfabriks AB. 

Under andra världskriget användes tornet på fabriksbyggnaden till att speja efter flyganfall och det stod en kanon av något slag på taket av fabriken som användes två gånger under kriget.

De ögon som pryder ”ögonkakao” idag var det vinnande bidraget i en tävling år 1956 i hur ögonen skulle se ut. Konstnären som gjorde de vinnande ögonen fick 5000 kr i prispeng.

”Ögonen” kom till för att det hade kommit fram att en butiksinnehavare som sålde Mazettis kakao hade spätt ut den med jord. Därför började man tillverka förslutna påsar med kakao om 100 eller 200 g. Ögonen skulle vara som en symbol för att garantera kvaliteten.

Mazetti köptes upp av märket Fazer år 1975. Anledningen till att Malmö chokladfabrik inte tillverkar produkter med märket Mazetti på idag, är att Fazer äger märket.  

Malmö chokladfabrik är den enda chokladtillverkaren i Sverige som tillverkar chokladen de använder från grunden. 

Annonser

2 thoughts on “Här ska det göras praliner!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s