Cocktailfest

Min syster fyllde år och det firades med cocktailparty. Till cocktail tänkte vi att man serverar snittar och mindre plockmat. Så det blev en liten buffé med en hel massa mat! Nedan är ett foto på nästan allt som fanns på bordet och så har jag plockat ut några godbitar som får en speciell plats i inlägget.

1 buffebord

Ett jättebra tips när man ska ha cocktail-bjudning (eller annan) är att man gör som min syster gjorde; Gör personliga glasvimplar med namn och rita eller skriv saker som är speciellt för just den personen. Detta tjänar som en perfekt mingelhjälp.

1 cocktailglas

Två cocktails

Min svärmor Sussi brukar göra jättegoda smördegssnurror. De har en vuxen smak av kaviar och är både lyxiga och enkla. Dessa tänkte vi kunde passa perfekt på festen.
Sussis snurror

  • Smördeg på rulle eller i ”plattor”
  • Kaviar på tub
  • Dill
  • Riven ost

Kavla smördegen lite lätt. Bred på kaviar, ungefär som ett lagom täcke smör på mackan. Strö över hackad dill och riven ost. Rulla ihop och skär i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper, ganska glest, och grädda ca 12 minuter i 225 grader. Tag ut när de är gyllene och lite puffiga. Njut!

1 kaviarsnurror

En lyxig liten skaldjurssallad serverades i musselskal. Detta tycker jag blev ett riktigt bra sätt att få in sallad i buffén.

Musselsallad i skal

  • 1 kg blåmusslor
  • en skvätt vitt vin
  • 3 tomater
  • 1 gurka
  • 1 rödlök
  • olivolja
  • vitvinsvinäger
  • salt och peppar
  • grovt salt

Skrubba musslorna och ta bort eventuellt skägg. Häll musslorna i en kastrull med lite olivolja, häll på en skvätt vin och lägg på locket. Låt musslorna ånga ca 5 minuter, skaka om kastrullen då och då. Kasta alla musslor som inte har öppnat sig. Ta ut musslorna ur sina skal men spara skalen. Rengör skalen på eventuella rester.

Gör salladen genom att hacka över musslorna, tärna tomater och gurka och hacka rödlöken. Blanda samman allt med olivolja, vinäger, salt och peppar.

portionera ut salladen i de sparade musselskalen. Häll ut grovt salt på et fat och ställ salladsskalen där på.

1 musselsallad

Ett färggrant inslag blev ärt-kreationerna nedan. Det är ärtpuré på crostinis som toppats med bacon och olivolja.

Ärtcreme med bacon

  • 400 g gröna ärtor
  • grönsaksbuljong
  • salt
  • peppar
  • 140 g bacon
  • 1 påse crostinis (zetas)
  • olivolja

Mixa ärtorna med grönsaksbuljong, justera konsistensen med buljong. Salta och peppra. Skär baconet i små bitar och stek knaprigt. Lägg en klick ärtcreme på varje crostini, strö över bacon och drizzla över lite olivolja.
1 ärtkräm med bacon

En enkel bit blev dessa spjut med en bit vattenmelon och fetaost. Men ack så goda! Det behövs inte sägas så mycket mer om dessa. Enklare plock får man leta efter.


1 melon och feta

På bilderna nedan syns även en räksnitt och en gurksnitt, kex med ost, tunnbrödsrullar, pumpernickel med äggcreme, päron med ädelost, valnöt och honung samt en potatisbakelse.  Tunnbrödsrullarna var fyllda med pesto/ ruccola och kalkon/pepparrot. Potatisbakelserna görs genom att gröpa ur ugnsrostade potatisar och blanda det med creme fraiche, dill, rödlök, salt och peppar. Sedan fylls skalen med potatisröran och toppas med en bit kallrökt lax.

1 tallrik med cocktail

1 buffetallrik

Tur med vädret hade vi på festen också! Maria hade gjort fina pompoms för att förhöja feststämningen!

1 pimpat med pompom

Annonser

5 thoughts on “Cocktailfest

  1. Det var en himla trevlig fest som vi hade turen att få vara delaktiga i
    Massor av god mat blev det och likaså cocktails
    Tack för det goda samarbetet vi hade inför festen
    Kram mor

  2. Det ser verkligen gott ut, all mat! Läser bloggen och blir vrålhungrig!! Synd att jag inte kunde komma, men vi fick ju träffa vår lilla Astrid i stället.
    Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s