Hallonmoussetårta på chokladbotten

Det är ju ingen hemlighet att jag gillar Jan Hedh. när jag gör mousser brukar jag alltid först bläddra igenom hans bok för att se om där är något recept. Ofta är det och då kan jag sluta leta, annars får en leta någon annanstans. Just den här hallonmoussen har ja gjort flera gånger. Använd den som fyllning till tårta med mjuka ljusa bottnar, eller lägg den ovan en kladdig chokladbotten (som här), eller skeda upp den i glas och servera som små desserter. Hur som helst kommer det vara gott. Jag har ”glaserat” Den här lilla skapelsen med hemkokt hallonsylt och så fick den lite grädde också.

Det har ju varit spridda budskap om huruvida man ska koka frysta bär för att det finns risk för sjukdomar. Vill du vara helt säker så koka purén någon minut. Då kan du hoppa över steget här nedan där du bara värmer 1 dl av purén och istället smälta gelatinbladen i all uppkokt puré. Det tar bara lite längre tid för purén att svalna.

med hallon

 

Detta blir en sats som räcker till ca 24 cm tårta eller ca 8 portionsglas.

Hallonmousse, Jan Hedhs, från boken Passion för desserter (2007)

  • 175 g vispgrädde (1,75 dl)
  • 2 gelatinblad
  • 175 g hallonpuré (ca 300 g frysta hallon)
  • 30 g äggvita (1 st)
  • 1 tsk pressad citron
  • 70 g socker

Vispa grädden till fast skum och ställ i kylen. Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten, minst 10 minuter.

Mixa och passera hallonen, mät upp rätt mängd. Värm upp 1 dl av den och smält sedan gelatinbladen däri. Blanda med resten av purén.

Gör en varmvispad maräng; vispa samman äggvita, socker och citron i en helt ren metallbunke. Ställ över vattenbad och vispa tills marängen blivit 55-60 grader. Ta bort från värmen och fortsätt vispa tills marängen är kall.

Vispa samman maräng och puré. Vänd ner den vispade grädden.

Häll över en chokladbotten i tårtring eller häll upp i glas. Ställ i kylen att stelna.

med grädde

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s