Dagen-efter-bröd

I morse var en morgon när jag var ganska trött och sugen på en ostmacka. Utan bröd hemma och alldeles för lat för att orka mig iväg till affären för att köpa ett, så återstod bara att baka ett själv. Därmed kom detta bröd till idag. Till köket var ungefär så långt jag orkade gå… Minimal ansträngning!

För att det skulle gå fort i ugnen ville jag inte göra ett bröd. Men jag orkade inte stå och rulla bullar av degen så därför blev det en utplattad degbit som sporrades i trianglar; minimal ansträngning!

Resultatet blev mjukt och mysigt, lagom spännande och med aningen fullkornsmjöl.

Brödet

Färdigt!

Frukost

 

Runt trekansbröd:

  • 2 dl mjölk
  • 1,5 dl vatten
  • 50 g smör, gärna rumsvarmt
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 0,75 pkt jäst
  • 150 g dinkelmjöl fullkorn
  • 400 g vetemjöl
  • 1 ägg
  • 2 msk frön av olika slag och lite polenta/majsmjöl

Jumma mjölk och vatten. Klicka i smöret (om det inte är rumsvarmt så värm det lite med degvätskan). blanda ner salt, socker och jäst och rör tills jästen är upplöst. Blanda ner mjölsorterna och knåda ihop till en deg. Låt jäsa övertäckt ca 20 minuter.

Stjälp upp degen på en plåt och platta ut till en något så när rund form. Sporra ut trekanter och låt jäsa ca 20 minuter.

Pensla det färdigjästa brödet med lätt uppvispat ägg och strö över lite frön och polenta. Grädda mitt i ugnen, 225 grader, 12-15 minuter.

Det här brödet lär jag göra igen!

English: This morning was a morning when I was quite tired and hungry for a cheese sandwich. Without bread at home and too lazy to go to the store to buy one, the only thing remaining was to bake one yourself. Thus came this bread today. The kitchen was about as far as I was willing to go … Minimal effort!

Because I wanted  it to go fast in the oven, I did not make a bread. But I was not interested to stand and roll buns of the dough so therefore it became a flattened piece of dough, cut in triangles; minimal effort!
The result is soft and cozy, moderately exciting and with some wholemeal flour.

Easy round bread:

  • 2 dl milk
  • 1.5 dl water
  • 50g butter, preferably at room temp.
  • 1 teaspoon salt
  • 1 teaspoon sugar
  • 0.75 pakage fresh yeast
  • 150g wholemeal
  • 400 g of wheat flour
  • 1 egg
  • 2 tablespoons of seeds of various kinds, and a little polenta / cornmeal

Worm milk and water to about 37 degrees celsius. Add the butter. Mix in salt, sugar and yeast and stir until the yeast is dissolved. Mix the flours and knead into a dough. Let rise covered about 20 minutes.

Turn out the dough on a baking sheet and flatten into a roughly round shape. Cut out triangles and let rise about 20 minutes.

Brush the risen bread with lightly beaten egg and sprinkle with seeds and polenta. Bake in the oven, 225 degrees celsius, 12-15 minutes.

This is a bread I will definetily make again.

Annonser

4 thoughts on “Dagen-efter-bröd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s