Meny för fyra

I helgen var mamma och pappa på middag hos oss. Vi bjöd på fördrink med hallon. Till förrätt hade vi en matjesillstartar med parmesan. Till varmrätt oxfilé med potatis, grönsaker, rödvinssås och café de Parissmör. Vi avslutade det hela med en hallonkompott med chokladmoussekräm och salta karamelliserade valnötter.

Bäst blev drink, förrätt och efterrätt. Köttet blev först understekt och sedan blev en bit överstekt, vilket såklart var synd men så kan det bli ibland… Här kommer några av recepten på det vi bjöd på.

Drinken var lite lik en daiquri. Det enda som fattades var massvis med krossad is. Har inget foto på drinken, bara på ingredienserna innan de mixades…

Till 4 glas Hallondaiquri
400 g frysta hallon
3 citroner
50-100 g socker
1,5 dl vit rom
Kolsyrat vatten

Skär allt skal av citronerna och skär i mindre bitar. Mixa hallon, citronbitar och socker, späd eventuellt med lite vatten. Häll genom en sil så att det mesta av kärnorna försvinner. Mixa i rom och häll upp i glas. Fyll upp med is och kolsyrat vatten.

Drink

Matjesillstartar med parmesan

  • 1 burk matjesill a 100 g
  • 2 kokta potatisar
  • 50 g parmesanost
  • 2 hårdkokta ägg
  • 2 äggulor
  • 0,5 msk pressad citron
  • Hackad gräslök
  • 1 krm salt
  • 50 g rom
  • Lite mer gräslök
  • 1 dl gräddfil
  • Olivolja

Låt sillen rinna av. Tärna sill, potatis och ägg. Blanda med riven parmesan, äggulor, citronsaft, gräslök och salt.

Fördela på tallrikar och garnera med rom, gräslök, gräddfil och olivolja.

Förrätten

Mitt favoritkryddsmör förutom vitlökssmör är detta Café de Parissmör. Det är hämtat rakt av från allt om mat .

Café de Parissmör

  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk fransk ljus senap
  • 1 schalottenlök, hackad
  • 1 vitlöksklyfta, pressad
  • 1 tsk worcestersås
  • 0,5 dl persilja, hackad
  • 1 msk herbes de Provence
  • 2 krm paprikapulver
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 tsk peppar
  • 0,5 tsk salt

Mixa samman alla ingredienser och smaka av.

middagsfat

Likaså är detta den rödvinssås som jag har tyckt mest om när jag har gjort sådan. Tror även den är från allt om mat. Jag ändrar grönsakerna ibland beroende på vad jag har hemma.

Rödvinssås

  • 1 morot
  • 1 gul lök
  • 100 g rotselleri
  • 1 pkt bacon, 140 g
  • 1 vitlöksklyfta
  • 10 svartpepparkorn
  • några kvistar timjan
  • 2 lagerblad
  • 6 dl rött vin
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 1 msk rörsocker
  • 1 kalvbuljongtärning
  • 1 l vatten
  • en nypa salt

Tärna grönsakerna och fläsket. Fräs i lite olivolja. Tillsätt kryddorna, vinet och vinägern. Sjud upp och tillsätt vattnet, buljongtärning och rörsocker. Sjud till ca 5 dl återstår. Red eventuellt med lite maizena och rör ner en klick smör precis före servering.

Sedan har vi desserten, den kan varmt rekommenderas!

choklad och hallon dröm

karameliserade nötter

Hallonkompott med chokladmoussekräm och salta karamelliserade valnötter
100 g choklad, 70%
1 gelatinblad
2 äggulor
1 dl mjölk
1 dl grädde

Hallonkompott
1 gelatinblad
300 g hallon
1 dl florsocker, ca

Salta karamelliserade valnötter
1 dl florsocker
1 msk vatten
1 tsk citronsaft
100 g valnötter
0,5 msk havssalt

Garnering
Salta karamelliserade valnötter
Chokladsås (koka ihop lika delar vatten, socker och kakao)
Minimarshmallows

Chokladkräm: Hacka chokladen. Lägg gelatinbladet i kallt vatten. Vispa äggulor och socker fluffigt. Koka upp mjölk och grädde och häll hälften över äggvispet under tiden som du rör kraftigt. Häll tillbaka i kastrullen och värm upp under konstant omrörning tills det tjocknar något. Lägg i gelatinet och häll smeten över den hackade chokladen och rör slätt. Täck med plastfilm och kyl.

Hallon: Lägg gelatinbladet i kallt vatten. Mixa hallon och florsocker, sila så att större delen kärnor försvinner. Värm upp några matskedar hallon och smält gelatinbladet där i. Blanda med resten av hallonen. Fördela i fyra glas och ställ in i frysen.

Valnötter: Häll florsocker, vatten och citron i en kastrull och koka till en ljusbrun karamell. Värm valnötterna i mikron ca 1 minut strax innan sockerlagen har blivit ljusbrun. De ska bli riktigt varma. Vänd sedan ner dem i den gyllene sockerlagen. Strö över saltet och blanda om ordentligt. Häll ut nötterna på slipat eller en oljad plåt. Låt svalna.

Montering: Hacka över en tredjedel av nötterna och fördela över hallonkompotten. Skeda över choklakrämen och ställ att stelna helt i kyl, minst ett par timmar.

Vid servering: strö över nötter, minimarshmallows och ringla över chokladsås.

kaffe och choklad

Annonser

4 thoughts on “Meny för fyra

  1. Tack snälla rara för en fantastisk middag som ju var vårt påskägg
    Flaskan med rödvin i ägget och en middag till detta. Perfekt
    Allt var fantastiskt gott från början till slut
    När det gäller köttet så var det perfekt för alla olika sorters smak och tycke
    Tack för en god kväll
    Kram mor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s