Lyxigt med fisk och maräng

Henriks föräldrar fick en flaska mousserande och en inbjudan till middag hos oss i påskpresent. Middagen var i tisdags och vi bjöd på en maritim tre-rätters, eller i alla fall förrätt och varmrätt var maritim.

Vi började med en fördrink, en mojito, och några rostade majsar.

Förrätten var Leif Mannerströms pilgrimsmusslor med pata negra som finns beskriven här. Till det fick man välja mellan en torr fransk cider och alen Oppigårds Amarillo. De är så kunniga på systembolaget. Det var Malin på Jägersro som föreslog att vi skulle dricka öl eller cider till och det var ett mycket bra förslag! Tack Malin!

Förrätten var precis som förra gången väldigt god!

Förrätt

Till varmrätt hade vi en fisksoppa med musslor och saffran. Till den hade jag gjort en rouille (även detta ett recept från Leif Mannerströms bok Mannerströms skaldjur) och bakat baguette.

Saffransgul

Soppan blev god men saknade lite mustighet. Den var bra fram till att jag blev orolig om den skulle räcka och då spädde ut den med mer vatten… Skulle inte ha gjort det, smaken blev då som sagt lite tunn och det blev en hel del soppa över. Jaja, den var god ändå. I receptet nedan är mängden vatten nerdragen till det som egentligen hade räckt.

Fisksoppa

Musslorna var mjuka i konsistensen och fisken mjäll och fin. Jag brukar vänta med att lägga i en del av grönsakerna precis i slutet så att det finns krispighet kvar. Till detta serverade vi det mousserande vinet som gästerna hade fått ta med sig.

Till dessert serverade vi portionsmaränger med lättvispad grädde och färska bär.

Maräng med bär

Rouille

  • 1 liten kokt potatis
  • 2 hårdkokta äggulor
  • 3 råa äggulor
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 pkt saffran a’ 0,5 g
  • 2 dl olivolja
  • Salt och peppar

Riv potatisen (det blev ungefär 2 msk riven för min del) och mosa ihop med de kokta äggulorna. Blanda ner de råa gulorna och rör något så när slätt. Pressa i vitlök, häll i saffran och lite salt och peppar. Tillsätt sedan olivoljan i omgångar. (I receptet står det inget om av tillsatta oljan i omgångar men det kändes bäst att göra så.) Smaka av med mer salt och peppar om det behövs. Häll upp i burk och ställ i kyl.

Fisksoppa

  • 1 nät musslor
  • 2 morötter
  • 2 persiljerötter
  • 1 gul lök
  • 3 dl vitt vin
  • 5 dl vatten
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 1 pkt saffran a’ 0,5 g
  • 3 dl grädde
  • 600 g lax
  • 400 g torsk
  • 1 fänkålsstånd
  • 100 g sockerärtor
  • 4 salladslökar
  • Salt och peppar

Skrubba musslorna och rengör från skägg. Släng alla musslor som är sönder eller är öppna och inte stänger sig när du knackar på dem.

Tärna morötter, persiljerötterna och hacka den gula löken. Fräs i lite olja eller smör. Lägg i musslorna och det vita vinet och lägg locket på. Låt ånga 5-7 minuter och skaka om kastrullen några gånger under tiden.

När musslorna är färdigkokta fiskar du upp dem med en hålslev och lägger i en bunke medan du gör klart resten av soppan.

Häll i vatten, grädde, saffran och fiskbuljong. Salta och peppra och låt koka upp. Smaka av. Lägg i fänkålen skuren i bitar och låt koka upp igen. Tillsätt fisken och sockerärtorna skurna i bitar och låt sjuda upp. Lägg i salladslök och smaka av. Servera med bröd och rouille.

Maränger

  • 100 g äggvita, ca 3 st
  • 2 dl socker

Häll äggvitor och socker i en rostfri bunke och ställ över vattenbad. Låt bara vattnet sjuda under och rör om dåd och då. Det du vill uppnå är att sockerkristallerna smälter. När de gjort det tar du bunken från värmen och vispar upp till et härligt tjockt skum med elvisp.

Klicka sedan ut på bakplåtspapper, ca fyra stycken blir det. Gör en grop i mitten. Grädda längst ner i ugnen på 100 grader ca en timme. Låt stå kvar i ugnen på eftervärme.

Vid servering vispar du grädde och klickar i groparna och toppar med färska bär och lite mynta.

Advertisements

5 thoughts on “Lyxigt med fisk och maräng

  1. Pingback: Före maten | Sockervisp

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s