Bee sting cake

Denna fina tårta som jag såg på den här underbara bloggen var riktigt god! Det var nytt för mig att använda instant yeast och jag var orolig för hur det egentligen skulle bli, jag visste ju inte helt säkert om det jag hade köpt motsvarade vad receptet angav.

Men det blev jättebra! En enkel kaka att göra där man bara rör ihop smeten som sedan får jäsa i två omgångar. Fyllningen är en vaniljkräm gjord på vetemjöl och inte maizena som jag alltid brukar ha i vanliga fall. Toppingen påminner om vår tosca och är knäckig och god.
bistick
Som jag förstår det från smitten kitchen är det honungen som drar åt sig bin och på så sätt blir kakan stucken.

Bee sting cake
2,25 tsk instant yeast (Dr Oetker jäsblandning, för både söta degar och matbröd)
1,8 dl standardmjölk
0,6 dl strösocker
4,75 dl vetemjöl
0,75 tsk salt
2 stora ägg
4 msk smör, rumsvarmt

Honungsmandeltopping
6 msk smör
0,8 dl strösocker
3 msk honung
2 msk grädde
4 dl flagad mandel

Vaniljkräm
3,5 dl
1 vaniljstång eller vaniljextrakt
3 stora äggulor
0,6 dl strösocker
3 msk vetemjöl

Värm mjölken ljummen. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop till en jämn smet, det går bra med en vanlig matsked. Det är en ganska lös deg du nu har. Ställ med duk över och låt jäsa en timme. Den blir inte särskilt mycket högre, jäser alltså inte upp som man kan tänka en deg med jäst gör.

Smörj en 20 cm form och häll smeten där i. Platta ut den så det blir jämt och låt jäsa ytterligare 30 minuter.

Gör under tiden toppingen. Koka ihop allt utom mandeln i en kastrull. Låt puttra tills smeten blivit mer kolafärgad, ca 5 minuter. Vänd då ner mandeln och ställ åt sidan.

När smeten har jäst de sista 30 minuterna (inte heller efter dessa 30 minuter har den blivit så mycket större) klicka ut toscasmeten så jämt det går på degen. Grädda mitt i ugnen, 175 grader, 25-30 minuter, till en provsticka kommer ut torr.

Gör krämen. Koka upp mjölk och eventuell vaniljstång. Använder du vaniljstång låter du den varma mjölken stå och dra en stund med den.

Lägg gulorna i en bunke och vispa med sockret till en ljusare tjock smet. Tillsätt mjölet och vispa till en jämn redning. Om mjölken svalnat föreslår jag att du kokar upp den igen och tar bort eventuell vaniljstång. Häll hälften av den varma mjölken sakta över äggvispet under kraftig vispning. Häll sedan tillbaka i kastrullen med resten av mjölken och sjud upp till en kräm. Häll över i en bunke, smaksätt eventuellt med vaniljextrakt och täck med plastfolie. Låt svalna (går fortare i vattenbad).

När både kakan och krämen svalnat delar du kakan på mitten och breder på krämen. Lägg ihop till en tårta och servera! Eller förvara i kyl till servering, dock måste jag hålla med författaren till originalreceptet, kakan är som bäst nygjord. När den stått i kylen blir den lite ”hårdare”.

bee

English; this cake you can read all about on this lovely blog where I found the recipe and could not resist to try it! It´s a wonderful cake; the it self cake a bit salty, the filling semi sweet and the topping crisp and honny sweet!

Annonser

2 thoughts on “Bee sting cake

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s