En underbar rörig middag

När vi höll på med den här middagen igår så tänkte jag ”nej, jag ska inte ta foto på maten utan bara börja äta”. Det tar ju lite tid att fotografera och en fredag när hungern är stor, är det skönt att bara få äta. Så jag fotograferade inte utan tog en tugga och en till. Och då tänkte jag ”nä detta MÅSTE jag fota!” Det var så himla gott! Så lite röriga foton i sista sekund på en middag med fyra röror =)

Vi åt det här första gången när vi var i Italien. Det är som en pizza fast man lägger på toppingen i efterhand, kanske kan man lägga på det innan den skjutsas in i ugnen också.  Så kanske är den stora skillnaden att det inte är tomatsås på. På menyn där vi åt det kallades det focaccie (kanske det vi kallar focaccia?) och var som en pizza utan tomatsås, med färska pålägg. Alltså baka av en naken pizzadeg, tag ut och lägg på skinka och ost. Sprinkla över lite sallad om önskas och ha någon röra till som du kan doppa focaccien i eller bre på den.

ett glas rött

Vi gör det här ibland och jag tycket att det är godare än pizza. Det är renare i smaken och inte lika kladdigt. Igår hade vi några olika röror till och då blev det en liten plockmiddag av det. Och ja, vem älskar plock? JAG! Detta är snabb mat att laga, men du kan också pyssla hur mycket du vill med den. Gör pizzadegen eller köp färdig, gör olika spännande röror eller köp färdiga och så vidare. Igår var det så kul att få fixa med lite mat efter en vecka med bara ”matlagnings-måste” på kvällarna. Ha lite tid att prova lite nya saker. Och ja, i peston nedan är det inte mycket som påminner om en äkta pesto, utom olivolja och den gröna färgen såklart. Just igår såg det ut såhär för oss:

Focaccie för 2:

Pizzadeg

  • 12,5 g jäst
  • 1,25 dl vatten, 37 grader
  • 1 msk olivolja
  • 0,25 tsk salt
  • ca 3,25 dl mjöl (180-210 g)

Topping:

  • lufttotkad skinka
  • salami
  • mozzarella
  • ev. fin-sallad

Gör såhär: Smula jästen i en bunke. Häll över vattnet och och rör ut jästen. Tillsätt resten av ingredienserna och knåda till en smidig deg. (Använd bara så mycket mjöl att degen precis släpper från bunkens kanter). Låt jäsa under bakduk ca en timme. (Denna deg passar utmärkt att ha till vanlig pizza också.)

Kavla ut till en pizzabotten och grädda ca 10 minuter mitt i ugnen, 225 grader.

Förbered under tiden toppingen; skär eller bryt mozzarellan i bitar, skölj sallad, separera skinkan och salamin om de är ”ihopklistrade”. Så fort du tar ut focaccien ur ugnen lägger du på toppingen, då kommer det första du lägger på bli lite smält.

Ärt och spenatpesto med mynta

  • 0,5 dl mandel
  • 1 dl ärtor (frysta)
  • 0,5 dl hackad spenat (frysta)
  • 1 liten vitlöksklyfta, pressad
  • 0,5 dl olivolja
  • 2-3 stjälkar färsk mynta
  • flingsalt, en rejäl nypa
  • peppar

Gör såhär: Har du en liten mixer, sådan som man kan sätta till sin stavmixer så är den perfekt här! Börja med att mixa mandeln lite grann. Tillsätt sedan tinade ärtor och spenat och mixa runt lite till. Häll ner resten av ingredienserna, mixa och smaka av.

Ärta spenat och mynat

Soltorkad tomatröra

  • 1 burk soltorkade tomater i olja (95 g avrunnen vikt)
  • 0,5 tsk tomatpuré
  • 6 cocktailtomater
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • sambal oelek
  • salt, peppar

Gör såhär: Här passar också den lilla mixern som jag skrev om ovan perfekt. Lägg tomaterna i mixern och låt lite av oljan som de ligger i följa med. Klicka i purén, halvera cocktailtomaterna och lägg ner. Pulsera några varv. Häll i vinäger, sambal, salt och peppar. Mixa och smaka av.

Utöver detta hade vi oliver, resterna av dressingen vi hade till räksalladen tidigare i veckan samt en chili majonnäs (hemgjord eller köpt majo blandad med chiliflakes).

Till detta ett glas rött och Henrik drack en blommig påskebrygd.

IMG_0700

English; When we were doing this dinner yesterday I thought ”no, I will not take photos of the food I just want to start eating.” It takes some time to photograph and a Friday when hungry it’s nice to just sit down and eat. So I did not photograph  but took a bite and then another. And then I thought ”no this I MUST shoot!” It was so amazingly good! So here comes some  photos at the last second on a dinner with four dips =)

We ate this the first time when we were in Italy. It’s like a pizza whit out tomato sauce. On the menu where we ate it it was called focaccie. So we have started to bake these naked pizzas which we in retrospect put on ham and cheese. Sprinkle over some salad if desired, and have some dips in which you can dip the focaccie.

Focaccie for 2:

Pizza Dough

  • 12.5 g yeast, fresh
  • 1.25 dl water, 37 degrees celsius
  • 1 tbsp olive oil
  • 0.25 teaspoon salt
  • about 3.25 dl flour (180-210 g)

Topping:

  • Dried ham
  • Salami
  • Mozzarella
  • Perhaps some fine salad

Crumble the yeast into a bowl. Pour over the water and the yeast and stir. Add the remaining ingredients and knead to a smooth dough. Let rise about an hour. (This dough is perfect to make regular pizza too.)

Roll out into a pizza base and bake for about 10 minutes in the oven, 225 degrees celsius.

Meanwhile prepare the topping, cutting or breaking the mozzarella into pieces, wash lettuce, separate the ham and salami if they are ”glued” togehter. As soon as you take out the focaccie from the oven, add the toppings, then the first thing you put on will get a little melted.

Pea and spinach pesto with mint

  • 0.5 dl almond
  • 1 dl peas (frozen)
  • 0.5 dl chopped spinach (frozen)
  • 1 small clove of garlic, shopped
  • 0.5 dl olive oil
  • 2-3 stalks of fresh mint
  • sea ​​salt, a good pinch
  • pepper

If you have a small mixer, such that you can put on the hand blender, it is perfect here! Start by mixing the almond a bit. Then add the thawed peas and spinach and mix around a little more. Add the remaining ingredients, mix and season.

Sundried tomato dip

  • 1 jar of sun dried tomatoes in oil (95 g drained weight)
  • 0.5 teaspoons tomato paste
  • 6 cherry tomatoes
  • 1 teaspoon white wine vinegar
  • sambal oelek
  • salt, pepper

This also fits the small mixer that I wrote about above perfectly. Place the tomatoes in the blender and let some of the oil go along. Add the puree and halved cocktail tomatoes. Pulse a few times. Pour in the vinegar, sambal, salt and pepper. Mix and season to taste.

In addition to this, we had olives, a leftover dressing we had to a shrimp salad earlier in the week and a chilli mayonnaise (homemade or purchased majo mixed with chiliflakes).

Added to this a glass of red and Henrik drank a flowery Easter brew.

One thought on “En underbar rörig middag

  1. Pingback: Vegetarisk pan pizza | Sockervisp

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s