Mandelkakor som drömmar

MandelkakorFick en fin kakbok i påskägget och ville testa att baka från den! Det är en massa småkakor i olika skepnader och format som täcker sida efter sida i boken. En mycket trevlig kakbok!  Så ur Småkakor: klassiska, fyllda, dubbla, glaserade och dekorerade valde jag till slut mandelkakor att baka till fikan. Extra kul att jag nu fick använda min mandelkvarn  för första gången som jag fick i julklapp! De blev lite som drömmar i smaken men aningen platta. Tilläggas kan, att på bilden i boken är de inte så platta. Där är de små yppiga saker. Yppiga eller inte, de var goda! I boken är det inte heller en hel mandel på kaka, men det tyckte jag var en kul sak att dekorera med. I originalreceptet är där dessutom torkade blåbär, men vem har det liggandes hemma? Jaha, du hade? Ja, men släng i 50 gram av dem så blir det som i boken. Jag hade inte heller mandelarom så det blev bittermandelarom. Och nu sitter jag och skrattar för mig själv; jag gör nog aldrig exakt vad ett recept anger, frågan är om det är samma recept längre? Oavsett här kommer det:

(Blåbärs- och) Mandelkakor (utan mandelarom men med bittermandelarom)
24 st

  • 100 g smör, rumstempererat
  • 2 dl strösocker
  • 2 droppar bittermandelarom
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk mjölk
  • 2 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 2 dl (80 g) mald mandel
  • mandlar att dekorera med

Sätt ugnen på 175 grader.

Vispa smör, socker, bittermandelarom och vaniljsocker ljust och luftigt. Vispa sedan ner mjölken.

Sikta ner mjöl och bakpulver och tillsätt den malda mandeln. Rör ihop blandningen till en deg.

Forma till 24 stycken bollar (ca 2 teskedar stora) och platta till en aning. Tryck eventuellt ner en mandel i varje. Lägg på plåt med bakplåtspapper med gott mellanrum och grädda mitt i ugnen 10-12 minuter. Lätt gyllene i kanterna.

Låt svalna och förvara i lufttät burk.

Almond on top

English; Got a nice cookbook in the Easter egg and wanted to try to bake from it! There are a lot of biscuits in different shapes and sizes, covering page after page of the book. A very nice book! So from the book that´s in English is called Cookies, a fine selection of sweet treats I finally chose almond cakes to bake. Extra fun was that I got the chance to use my almond mill for the first time which I got for Christmas! The cookies were a bit like a Swedish cookie called dreams in the flavor but slightly flat. It may be added that on the picture in the book the cookies are not so flat. There they are small voluptuous things. Voluptuous or not, they were good! In the book, there is not a whole almond on the cookie, but I thought that was a fun thing to decorate with. In the original recipe there is also dried blueberries, but who has that lying around at home? Oh, you did? Well, then throw in 50 grams of them and tell me how it tastes. I  did not have almond aroma so I used bitter almond aroma. And now I’m laughing to myself, I will probably never follow exactly what a recipe dictates, the question is whether these cookies are the same as the book? Yes or no, here is my recipe:

(Blueberry and) Almond Cookies (without almond aroma but with bitter almond aroma)
24 pc

  • 100g butter, softened
  • 2 dl granulated sugar
  • 2 drops of bitter almond aroma
  • 1 teaspoon vanilla
  • 1 tablespoon milk
  • 2 dl flour
  • 0.5 teaspoons baking powder
  • 2 dl (80 g) ground almonds
  • almonds to decorate with

Preheat the oven to 175 degrees celsius.

Beat butter, sugar, bitter almond aroma and vanilla light and airy. Beat in the milk.

Sift the flour and baking powder and add the ground almonds. Stir the mixture into a dough.

Shape into 24 balls (about 2 teaspoons large) and flatten slightly. If chosen, press down an almond in each. Place on trays with baking paper with ample space and bake in the middle of the oven 10-12 minutes. Til light golden at the edges.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s