Chokladrulltårta med vanilj och hallon

Detta blev en god rulltårta med vaniljsmörkräm, toppad med lättvispad grädde och hallon. Bottnen var mjuk och nästan smälte i munnen. Den försvann liksom utan att man behövde tugga. Dessutom var den på inga sätt mjölig!

Jag är inte helt frälst i smörkräm. Det kan vara gott när den är fluffig och mjuk, men när den stått i kylen blir den lätt hård och smörig. Jag lät därför den här rulltårtan stå i rumstemperatur en stund när jag hade skurit upp den.

hallon på rad

 

Receptet kommer från boken som visst inte går att få tag  på längre, så det är ju ingen idé att skriva ut den gång på gång (ja, jag har bakat en hel del från den boken på sistone, ca fem recept har testats än så länge). Det är i alla fall från boken jag skriver om till exempel här.

Chokladrulltårtsbakelse

  • 3 ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 0,75 dl potatismjöl
  • 2 msk kakao
  • 1 tsk bakpulver
  • strösocker att strö över

Vaniljsmörkräm

  • 150 g smör, rumstempererat
  • 2 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 äggula

Garnering

  • 1-2 dl vispgrädde
  • bär eller annat kul

Sätt ugnen på 200 grader.

Vispa ägg och socker fluffigt ca 10 minuter. Blanda kakao, potatismjöl och bakpulver och vänd ner i smeten. Bred ut på bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen ca 5 minuter.

Ta ut kakan och strö lite strösocker över. Vänd över kakan på ett nytt bakplåtspapper och låt svalna under plåten.

Gör under tiden fyllningen:
Vispa smör, socker, vaniljsocker och äggulan fluffig. Bred på kakan när den svalnat. Rulla ihop och låt ligga i kyl ca en timme innan du skär upp den.

Garnera med vispad grädde och bär.

Ett hallon

Annonser

2 thoughts on “Chokladrulltårta med vanilj och hallon

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s