Tomatrisotto

Denna vecka har det blivit tre vegetariska middagar. Tomatrisotto, spenat och ricottabiffar, och en spenatpaj med fetaost.

Tomatrisotton var inspirerad från Henriks påskägg. Han fick en kokbok i form av ett spiralblädderblock av kocken Stefano Catenacci Mitt goda Toscana (Nordstedts 2010). Jag hade inget vin som det ska vara i hans, jag drog ner mängden smör från 150 gram till 50 gram och jag hade mer tomat än honom. Men ganska likt är receptet i övrigt.

Tomatrisotto

Det blev riktigt gott och kanske blev det inte så mäktigt i smaken just för att jag inte hade vin i. Det är enkelt att göra risotto, även om det finns många som gör det komplicerat. Jag gör det enkelt för mig och spär riset med sjudande buljong när det ser ut att behövas. Jag rör också emellanåt. Jag såg på ett program att man INTE skulle röra och på ett annat att det skulle små små sjuda. Jag vet inte hur mycket godare det kan bli om man gör på andra sätt än så som jag gjorde, för detta blev ju den godaste risotton jag har ätit!

Tomatrisotto till 4 pers:

  • 2 askar cocktailtomater á 250 gram
  • 3 msk olivolja
  • 320 g arborioris (eller annat risottoris)
  • 1 gul lök
  • 1,5 msk tomatpuré
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 6 dl vatten + 1 tärning grönsaksbuljong, sjudande
  • 25-50 gram smör
  • 100 gram parmesan eller liknande ost
  • Salt och peppar
  • ev. några basilikablad och  lite olivolja till servering

Sätt ugnen på 200 grader. Gör ett snitt i hälften av cocktailtomaterna, lägg på en plåt och strö över lite salt. Ställ in i mitten av ugnen och låt rosta tills risotton är klar.

Fräs riset en stund i olivoljan i en kastrull. Hacka löken och tillsätt den samt tomatpurén. Tillsätt vitvinsvinägern och så mycket varm buljong att det täcker. Dela resterande cocktailtomater och lägg ner i kastrullen. Salta och låt sjuda. Rör emellanåt. När du märker att vätskan har börjat koka in, späd med mer buljong. Detta tar totalt ca 20-30 minuter. När riset är mjukt, men fortfarande har en liten kärna kvar, tillsätter du smöret och riven ost. Rör tills det smält och smaka av med salt och peppar.

Lägg upp i tallrikar, toppa med de rostade tomaterna, basilika och olivolja.

risotto

English; This week we have eaten three vegetarian dinners. Tomato risotto, spinach and ricotta ”steaks”, and a spinach pie with feta cheese.

The tomatoe risotto was inspired by Henriks ”Easter egg”. He received a cookbook in the form of a spiral flipchart by chef Stefano Catenacci ”My good Tuscany” (or something like that). I didn´t have wine as he had, I reduced the amount of butter from 150 grams to 50 grams, and I had more tomatoes than him. But the recipe was alike otherwise. The risotto is the best risotto I have ever made!

Tomato Risotto 4 persons:

  • 2 boxes of cherry tomatoes à 250 grams
  • 3 tbsp olive oil
  • 320 g Arborio (or other risotto rice)
  • 1 onion
  • 1.5 tablespoons tomato paste
  • 1 tablespoon white wine vinegar
  • 600 ml water + 1 cube vegetable stock, keep simmering
  • 25-50 grams of butter
  • 100 g parmesan cheese or similar
  • Salt and pepper
  • choice; a few basil leaves and olive oil for serving

Preheat oven to 200 degrees celsius. Make a cut in half of the tomatoes, place on a baking sheet and sprinkle with a little salt. Set in the middle of the oven and let roast until the risotto is ready.

Fry the rice a short while in the olive oil in a saucepan. Chop the onion and add with the tomato puree. Add the white wine vinegar and as much hot broth you need to cover. Share the remaining cherry tomatoes and put into the pot. Add salt and let simmer. Stir occasionally. When you notice that the liquid has started to boil in, add more broth. This takes a total of about 20-30 minutes. When the rice is soft but still has a small core left, add the butter and grated cheese. Stir until melted and season with salt and pepper.

Put on plates, top with the roasted tomatoes, basil and olive oil.

5 thoughts on “Tomatrisotto

  1. Pingback: Helgmat! | Sockervisp

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s