Tropisk födelsedagstårta gul som påsken

Min fina mamma fyllde år i fredags! Jag gjorde tårtan till henne. Den hade fyra vita tårtbottnar, ett lager vaniljkräm, ett lager hackad mango marinerad i lime och mynta och sist ett lager citrongräspannacotta med kokosmjölk. Jag täckte tårtan med vispad grädde och gjorde en passionfruktsgelé att toppa med.

Jag har aldrig gjort en geléspegel så det var lite klurigt. Jag satte in hela den spacklade tårtan i frysen en stund medan gelén stelnade lite. Det svåra med gelé till tårtor är ju att den ska ha börjat stelna men inte vara så stel att den inte rinner ut snyggt när man ska breda ut den. Jag var orolig för att grädden skulle följa med när jag bredde ut den och det var därför jag hade ställt den i frysen. Jag väntade tyvärr två minuter för länge med gelén, för det blev inte helt slätt.

Den blev i alla fall mycket god. Frisk och riktigt tropisk. Allt det som jag förknippar med tropiskt fanns där.

Inspirationen kom från desserten som E hade med på vår thailändska afton. Jag fick receptet på pannacottan av henne. Hennes var slät och med vanilj. Jag lät dock hackat citrongräs följa med och uteslöt vaniljstången. Jag hade ju ändå vaniljkräm i tårtan.

Denna tårta passar bra nu till påsk också. Den är både gul, vårig, och fräsch att servera efter en massa påskmat.

tårta på sned

Citrongräspannacotta med kokosmjölk

  • 2 blad gelatin
  • 3 citrongräs
  • 3,5 dl vispgrädde
  • 2 msk socker
  • 1,5 dl kokosmjölk

Lägg getaltinbladen i kallt vatten. Ta bort det yttersta på citrongräsen. Banka till dem med skaftet på en kniv. Finhacka nedre delen av gräsen och lägg ner tillsammans med resten av gräsen (som sedan blir lätta att fisk upp) i en kastrull med grädde och socker. Värm upp, men koka ej. Plocka upp de stora bitarna av citrongräsen. Lägg i gelatinet och rör tills det smält. Rör ner kokosmjölken.

Ska du använda pannacottan till en tårta så häll den i en form som motsvarar tårtans storlek. Jag hade en foliepajform. Ska du göra den som en dessert häller du den i små portionsformar eller glas. Låt stå i kyl över natten.

Marinerad mango

  • 1,5 mango
  • 1 lime, zest och saft
  • 0,5 kruka mynta, hackad
  • 1 msk socker

Hacka mangon och lägg i en skål. Blanda i resterande ingredienser och låt marinera en stund. Över natten går jättebra.

Passionfruktsspegel

  • 1,5 blad gelatin
  • 3 passionsfrukter
  • vatten
  • 1 msk socker

Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Passera passionsfrukterna genom en sil så att alla kärnorna försvinner. Mät hur mycket vätska det blev och fyll upp med vatten så att du har sammanlagt 0,5 dl vätska. Ta en till två matskedar av juicen och värm upp i en kastrull tillsammans med sockret. Det behöver inte koka, bara bli lite varmt. Tag från värmen. Lägg i gelatinbladen som bör ha legat i vatten 5-10 minuter. Blanda runt så att gelatinet smälter. Blanda med resterande juice och låt svalna.

När det har börjat tjockna något hälls den på tårtan som du önskar spegla.

Tropisk tårta

Nära mango

Jag pyntade den med ett ljus också, fint nerstucket med lite folie =) Även mammor ska ju få blåsa ut ljus på tårtor!

Med ljus

 

English: My lovely mother’s birthday was this Friday! I made the cake for her. It had three layers; a layer of vanilla custard, a layer of chopped mango marinated in lime and mint and finally a layer of lemon grass panna cotta with coconut milk. I covered the cake with whipped cream and made a passion fruit jelly to garnish with (a ”jelly mirror”).

I’ve never made a jelly mirror so it was a bit tricky. I put the covered cake in the freezer for a few moments while the gel thickened a bit. The difficulty with jelly for cakes is that it should have begun to set but not be so thick that it does not flow out nicely when to spread it. I was worried that the cream would come along when I spread it out, and that was why I had put it in the freezer. Unfortunately, I waited two minutes too long with the jelly, because it was not entirely smooth.

It was in all cases very good. Fresh and very tropical. Everything that I associate with tropical was there.

The inspiration came from the dessert that E brought to our Thai evening. I got the recipe of panna cotta from her. Hers was smooth and with vanilla beans I did, however, leave in chopped lemongrass and excluded the vanilla bean.

This cake is suitable now for Easter too. It is both yellow, has taste of spring and is fresh to serve after a lot of easter food.

Lemongrass pannacotta with coconut milk

  • 2 sheets of gelatine
  • 3 lemongrass
  • 350 ml whipping cream
  • 2 tablespoons sugar
  • 150 ml coconut milk

Put the gelatin in cold water. Peel of the first layer of the lemon grass. Mash them a few times with the handle of a knife. Finly chop the bottom of the grass and lay down with the rest of the grasses (which then becomes easy to fish up later) in a saucepan with cream and sugar. Heat but do not boil. Pick up the big pieces of lemon grass. Add the gelatin and stir until melted. Stir in coconut milk.

If you are to use the panna cotta for a cake, pour it in a tin the same size as the cake. I used a foiltin. If you want to do it as a dessert, pour it into small glasses or portion molds. Let set in refrigerator overnight.

Marinated mango

  • 1.5 mango
  • 1 lime, zest and juice
  • 0.5 pot of mint, chopped
  • 1 tbsp sugar

Chop the mango and place in a bowl. Mix in the remaining ingredients and let marinate for a while. Overnight is great.

Passion fruit mirror

  • 1.5 sheets of gelatin
  • 3 passion fruits
  • water
  • 1 tbsp sugar

Put the gelatine sheets in cold water. Press the passion fruit through a sieve so that all the seeds disappear. Measure how much fluid it makes and fill up with water so that you have a total of 50 ml of liquid. Take one to two tablespoons of the juice and heat in a saucepan along with the sugar. It does not have to boil, just get a little warm. Remove from the heat. Add the gelatine sheets that should have been in the water about 5-10 minutes. Stir so that the gelatin melts. Mix with remaining juice and let cool.

Once it has begun to thicken slightly pour it on the cake that you want to decorate with the ”mirror”.

6 thoughts on “Tropisk födelsedagstårta gul som påsken

  1. Vilken spännande tårta! Hoppas alla som smakade den blev nöjda, speciellt din kära mamma! Och att ni fick en härlig dag tillsammans!
    Man kan ju inte tro att vi börjar närma oss april, men tanke på vädret…!
    Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s