Snabb och smakrik laksa

En snabb middag som samtidigt smakar som att du har lagt ner lång tid på den är denna Laksa med lax. Laksa är en nudelsoppa med ursprung från Kina och Malaysia. Som jag skrivit tidigare har jag blivit inspirerad av boken Under valnötsträdet.

Mat med asisatiska smaker tycker jag är enkel att få riktigt rik på smak. Det finns så goda kryddor och olika sorters currypasta med mycket smak. Ös i med citrongräs och det blir vibbrerande fräscht eller hacka i lite chili och få ett trevligt sting av styrka. För ett år sedan var chili ett sort NO NO för mig. Men allt kan ändras. Efter en resa till Thailand och allt för stark mat så insåg jag att det inte var något farligt med stark mat. Det är också så att du vänjer dig vid stark mat, men börja försiktigt om du är en nybörjare. Efter idogt tränande kan jag strö lite chilipulver på mina nudlar och ha lite mer sambal oelek i grytan. Och med det sagt är jag fortfarande inte i när av vad andra klarar…

Det som gör denna rätt smakrik är en röd currypasta. Tänk på att doseringen av currypastor varierar. En nyöppnad burk har mycket styrka och när den stått ett tag blir den snällare. Rådet är att alltid smaka dig fram så att du inte gör som vi första gången vi använde grön curry pasta. Tog i 2 tsk och kunde inte åta något! Inte ens Henrik som är rätt tålig!!!

När jag skulle göra den här middagen tänkte jag att det kunde bli trevligt att lägga tunna skivor av rå laxen direkt i tallriken och att den skulle bli tillagad när jag hällde på soppan. Detta hade nog fungerat om jag inte hade lagt laxen i en snygg hög överst… Då blev det ju som en stor bit lax ändå och den blev således INTE tillagad. Ska du äta rå fisk ska den frysas minst 48 timmar innan och eftersom denna lax varken var förfryst eller vi var sugna på icke tillagad fisk, så fick hela alltet åka ner i grytan och puttra upp. Detta blev desto bättre!

Asiatiskt

Laksa

Laksa till 4 pers:

  • 300 g nudlar
  • 600 g lax
  • 4 charlottenlökar
  • 3 cm ingefära
  • 2 tsk röd currypasta, ca.
  • 400 ml kokosmjölk
  • 4 dl vatten
  • 1 fiskbuljongtärninga
  • Fisksås eller salt
  • 100 g spenat
  • citron eller lime

Skiva lök och ingefära i mycket tunna skivor. Skär laxen i kuber.
Tillaga nudlarna enligt anvisningarna på paketen. När de är färdiga fördela dem mellan 4 djupa tallrikar och strö löken ovanpå.
Hetta upp lite olja och fräs ingefäran och currypastan en stund så att smakerna frigörs. Häll på kokosmjölk, vatten och buljong. Låt koka upp och smaka av med fisksås eller salt.
Lägg i lax och spenat. Låt puttra några minuter tills laxen är färdig.
Häll den varma soppan med lax och spenat över nudlarna. Servera med lite citron eller lime.

English; I made a very tasty noodle soup called Laksa the other day. It is easy to make asian influenced meals rich and flavoursome since there are so many different spices and pastes to use. In this soup I thought it would look nice to cut the salmon in very thin slices and put raw in the bowl so when pouring on the coconut stock it would be cooked. But since I put all of the salmon on a pile it did not get cooked thourough. Therefor I had to put it into  the pot and let it simmer til ready… My suggestion is therefor to skip the nice looking raw salmon and just put in in the stock like normal people do..

Laksa for 4 people:

  • 300 g of noodles
  • 600 grams of salmon
  • 4 charlotte oninos
  • 3 cm ginger
  • 2 tsp red curry paste, approx.
  • 400 ml of coconut milk
  • 4 ml water
  • 1 fish stock cube
  • Fish sauce or salt
  • 100 g spinach
  • lemon or lime

Slice onion and ginger into very thin slices. Cut the salmon into cubes.
Cook noodles as directed on package. Once completed, divide them between 4 soup bowls and sprinkle the onions on top.
Heat a little oil and fry the ginger and curry paste for a while so that the flavors are released. Pour in coconut milk, water and broth. Bring to the boil and season with fish sauce or salt.
Add the salmon and spinach. Let simmer a few minutes until the salmon is ready.
Pour the hot soup with salmon and spinach over the noodles. Serve with some lemon or lime.

Advertisements

2 thoughts on “Snabb och smakrik laksa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s