Vårrullar med nudlar

Vår senaste veckomeny har innehållit falafel, vårrullar, pastasallad, kyckling med grönsaker och laksa. Nästan allt är inspirerat från den härliga boken Under valnötsträdet (Bergenström, Anna & Bergenström, Fanny, Trio Förlag 2009). Jag återkommer ofta till den här boken. Den har många recept från olika länder, både söta och salta. De ger bra förslag på finmiddagar och buffékonstelationer. Boken är dessutom utmärkt för läcker vardagsmat.

IMG_9393

Igår gjorde jag vårrullar med nudlar. Det blev mycket gott. Vårrullar är kul för du kan fylla dem med vad du vill. Fläsk, kyckling, skaldjur, grönsaker. Använd antingen vårrulledeg eller filodeg när du slår in din fyllning. Filodegen kan antingen penslas med smör och lagas i ugn eller friteras så som vårrulle degen. I receptet har jag använt filodeg.

För att väga upp allt smör mellan filodegsarken gjorde jag nudlar med mycket grönsaker och väldigt lite olja. Det är ganska lätt när man gör stekta nudlar att ösa på med mycket olja vilket inte känns hälsosamt, så jag testade med lite buljong. Det blev gott, även om det inte var som stekta nudlar. I riktiga vårrullar är det glasnudlar, men man tager vad man haver och risnudlar blev mycket gott det med.

Vårrullar

  • 250 g risnudlar
  • 250 g fläskfärs
  • 2 charlottenlökar, strimlad
  • 1 morot, finriven
  • 2 vitlöksklyftor, pressad/riven
  • 3 cm färsk ingefära, finriven
  • chilipulver
  • 1 msk fisksås
  • 2 msk soya
  • 1 tsk socker
  • 1 msk vinäger
  • ev salt och peppar
  • ca 300 g filodeg
  • ca 100 g smör, smält

Gör såhär:

Koka upp vatten och lägg i risnudlarna. Låt ligga några minuter tills de är mjuka. Häll av vattnet och skölj dem i kallt vatten. Ställ åt sidan så länge.

Gör fyllningen; fräs fläskfärsen. Blanda ner resten av ingredienserna (filodeg och smör). Fräs ihop och smaka av. Det är inte säkert att salt behövs, både soyan och fisksåsen bidrar med sälta. Ta en handfull nudlar och klipp hej vilt med saxen ett par gånger. Lägg ner i färsfräset och låt svalna en aning.

Sätt ugnen på 200 grader.

När fyllningen svalnat lite kan du börja göra rullarna. Beroende på storleken på degen kan du göra rullar på olika sätt. Min filodeg ligger i ett paket med ganska stora ark. (se tillvägagångssätt nedan). Jag tar ett ark och penslar halva med smält smör. Vik över andra halvan och dela sedan det dubbla arket på mitten. Lägg fyllning i ena änden och rulla ett varv. Pensla lite smör nedanför den påbörjade rullen. Vik in ändarna och fortsätt rulla. Upprepa tills fyllningen är slut. Jag fick 14 medelstora vårrullar. Lägg dem på en plåt och pensla med smör. Sätt in i ugnen och grädda ca 20 min tills de är gyllenbruna.

Vårrullar steg

Förbered under tiden nudlarna:

  • 3 mörötter
  • 300 g broccoli, frysta
  • 2 dl vatten
  • en fjärdedels kycklingbuljongtärning
  • 0,5 vitlöksklyfta, pressad
  • 1,5 tsk salt
  • 1 msk fisksås
  • 1 msk olja
  • nudlarna som blev över
  • 2 ägg

Skär morötter och broccoli i önskvärd storlek. Jag skar morötter i ”tändsticksbitar” och ”skivar” broccolin. Värm upp vatten med buljong, vitlök, salt, fisksås och olja. Rör så att saltet löses upp.

Lägg nudlar och grönsaker i en djup stekpanna eller kastrull. Häll över smaksättningen, blanda runt och värm upp. Rör om lite då och då. Stek äggen till en ”misslyckad” äggröra och lägg på nudlarna.

nudlar

Dippsås:

  • 2 msk risvinäger (eller annan)
  • 2 msk fisksås
  • 2 msk pressad lime
  • 2 tsk socker
  • sambal oelek
  • 1 vitlöksklyfta, pressad

Blanda alla ingredienser till dippsåsen och rör tills sockret lösts upp.

middag med vårrullar

5 thoughts on “Vårrullar med nudlar

  1. Pingback: Snabb och smakrik laksa | Sockervisp

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s