Falafel i pitabröd

En av rätterna på menyn denna vecka är falafel. Det går fort att göra sina egna falafelbullar och blir riktigt gott! Henrik har gjort falafel en gång innan som blev lite fastare i konsistensen.  De som jag gjorde, som det är recept på här under, är goda men blev lite för mjuka tycker jag. Så det blir till att experimentera lite nästa gång. Kanske tillsätta lite bulgur. När det gäller pitabröd är det jätteenkelt att göra det själv, men ibland är det skönare att bara köpa färdiga. Det gjorde jag denna gång.

falafel

Falafel

  • 1 gul lök, delad i mindre bitar
  • 400 g kikärtor
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 0,75 tsk salt
  • 0,5 dl hackad bladpersilja
  • 1 tsk harissa
  • 2 msk maizena
  • 1 msk olivolja + olja att steka i
  • lite vetemjöl att vända dem i

Mixa löken tills den är finhackad. Tillsätt att andra ingredienser utom stekningsolja och vetemjöl. Mixa till en jämn massa. Forma till små platta bullar. Det är här konsistensen sviker; hade smeten varit fastare hade det gått att forma bullar men nu blir det enklare att göra dem platta. Strö över lite mjöl och vänd dem i det. Stek i olja på medelhög värme några minuter på varje sida.

Dressing

  • 2 dl turkisk youghurt
  • 1 tsk sambal oelek (mer eller mindre)
  • 1 citron, rivet skal och några droppar saft
  • 2 cm riven ingefära
  • salt

Blanda allt till en lagom stark dressing.

Vitlökssås/tzatziki

  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 1 vitlöksklyfta
  • salt, peppar
  • ev riven gurka

Blanda allt till en dressing.

Tillbehör

  • Pitabröd
  • Tomat
  • Gurka
  • Sallad
  • Lök

Skär grönsakerna i lagom bitar. Värm pitabröden i ugnen. Servera tillsammans med varm falafel och såserna.

Falafelreceptet kommer från recept.nu och dressingen från alltommats sida. Citrondressingen var faktiskt precis som det står på hemsidan, förvånansvärt otroligt god!

Gurka

4 thoughts on “Falafel i pitabröd

    • Harissa är ju lite stark, så sambal oelek, lite hackad chili eller cayennepeppar går bra. Eller så utesluter man det helt 🙂 Strör lite chilipulver över istället kanske. Det smakade faktiskt inte så jättemycket harissa, och då tog jag ändå mer än det skulle vara enligt originalreceptet.
      Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s