Idag passade jag på att bjuda bort lite av det jag har bakat. Det blev en fika med hallonmoussetårta i burk, kristerade hjärtan, passioncitrons cupcakes med maräng, vindruvor och chokladdoppade jordgubbar.
De söta burkarna köpte jag när jag var i Lund igår. Jag hade tårtbottnar i frysen som jag bara stansade ut lagom rundlar av. Sedan gjorde jag mousse, vispade grädde och började bygga lager. Kul, fint och gott blev det!
Passionen blev så här;
Jag har pysslat med att göra lite fat, det som cupcaksen står på har jag själv gjort.
Här har vi hela alla hjärtans dag fikan;
Recept hallonmousse:
- 3 gelatinblad
- 250 g hallon + 0,5 dl socker
- 1 äggvita + 1 dl socker
- 1 dl vispgrädde
Lägg gelatinet i kallt vatten (minst 5 min).
Mixa hallon och socker. Passera genom en sil. Värm 3 matskedar av hallonpurén i en kastrull. Det behöver inte koka. Låt gelatinet smälta ner i den varma purén.
Vispa äggvitan tills den blivit skummig och börja därefter tillsätta sockret gradvis, sakta, under vispning. Vispa tills du har fått en fast maräng.
Vispa grädden till mjuka toppar, den ska hålla formen men inte vara hård.
Blanda ner gelatinpurén med den övriga purén. (Gelatinpurén har stått och svalnat lite i kastrullen under tiden du gjorde marängen och det är inte så stor risk att gelatinet kommer tvärstelna när du blandar det med resten av hallonpurén nu).
Vänd ner hallon och gelatinblandningen i marängen. Vänd sist ner den vispade grädden.
Fyll moussen i önskvärd behållare. Små glas, mellan tårtbottnar eller kanske ovanpå en chokladbotten. Låt stå kallt för att stelna några timmar, optimalt över natten.
Bästa varmvispade marängen:
Receptet kommer från Jan Hedhs bok Passion för desserter (2007). En underbar kokbok att ständigt återkomma till! Jag har delat receptet med 3 eftersom det bara skulle räcka till några få mini cupcakes. Det är en så kallad Italiensk maräng. jag har ibland inte citron i och jag brukar heller inte röra ut allt socker i vattnet innan jag kokar en sockerlag av det. Detta är är detaljer som Jan Hedh har i sin bok men jag har märkt att det fungerar att inte ha citron och heller inte göra exakt så.
- 33 g äggvita (ca 1) + 17 g socker
- några droppar citronsaft
- 25 g vatten + 50 g socker
Häll äggvitan och 17 g socker i en metallbunke med några droppar citron.
Häll vatten och 50 g socker i en kastrull. Koka tills sockerlagen nått 122 grader. När sockerlagen ligger runt 110 grader kan du börja vispa marängen. Jag brukar börja med att vispa lite lugnt och när skummet reser sig mer och mer så höjer jag hastigheten till max. Vispa till du har en fast maräng. Då bör även sockerlagen vara uppe i 122 grader. Fortsätt hela tiden vispa marängen medan du häller i den mycket heta sockerlagen i en tunn stråle. När all sockerlag är ihälld kan du fortsätta vispa en liten stund till för att få ner temperaturen.
Sedan är det bara att spritsa på dina cupcakes. Denna sats räckte till 8 stycken mini cupcakes, men då var det en rejäl virvel. Gör du ”rosor” räcker den säkerligen till 10-12 stycken.
Det ser verkligen fint ut! Synd att vi ej kunde komma…! Får bli en annan gång😉. Kramar
Tack! Ja,jag vet men det kommer fler tillfällen!
Kram
Ping: Cupcakes till kaffet | Sockervisp
Första gången jag hittat till din blogg. Och glatt överraskad! Försökt hitta ett recept på ”riktig” hallonmousse (med maräng) ett tag men på alla recept sajter är alla med hallon, gelantinblad och grädde. Glad och tacksam över ditt inlägg! 😀
Vad kul att höra! Hoppas du tycker om den, jag brukar göra denna mousse och tycker den är supergod ☺
Hur mycket / hur stor sats tror du att jag behöver om jag ska göra två lager med mousse på en 26 cm (i diameter) tårta 🙂 ?
Nu var det ett tag sedan jag gjorde den, men jag hade för mig att jag skrivit ungefär i ett annat inlägg. https://sockervisp.wordpress.com/2013/07/08/hallonmoussetarta-pa-chokladbotten/ här har jag skrivit att det blir lagom med mängden i inlägget till ett lager till en 24cm tårta. Hoppas det stämmer ☺
ja då är det ju bara till att dubbla det och sen ser jag ju hur mycket det blir 😀 tack för hjälpen! Kul att du svarade så snabbt ockås hehe!
förresten, så kul att ett 2 år gammalt inlägg helt plötsligt blir actuellt igen! det är det roligaste med bloggar tycker jag! 😀
Ja det håller jag med om ☺
Det tycker jag låter toppen! Ja jag blev så glad att du skrivit ☺