Alla hjärtans dag fika

Idag passade jag på att bjuda bort lite av det jag har bakat. Det blev en fika med hallonmoussetårta i burk, kristerade hjärtan, passioncitrons cupcakes med maräng, vindruvor och chokladdoppade jordgubbar.
De söta burkarna köpte jag när jag var i Lund igår. Jag hade tårtbottnar i frysen som jag bara stansade ut lagom rundlar av. Sedan gjorde jag mousse, vispade grädde och började bygga lager. Kul, fint och gott blev det!
Hallonmoussetårta

Passionen blev så här;

passion citron maräng

Jag har pysslat med att göra lite fat, det som cupcaksen står på har jag själv gjort.

FinfatHär har vi hela alla hjärtans dag fikan;

Alla hjärtans dag fika

Hjärtkakor

Recept hallonmousse:

  • 3 gelatinblad
  • 250 g hallon + 0,5 dl socker
  • 1 äggvita + 1 dl socker
  • 1 dl vispgrädde

Lägg gelatinet i kallt vatten (minst 5 min).

Mixa hallon och socker. Passera genom en sil. Värm 3 matskedar av hallonpurén i en kastrull. Det behöver inte koka. Låt gelatinet smälta ner i den varma purén.

Vispa äggvitan tills den blivit skummig och börja därefter tillsätta sockret gradvis, sakta, under vispning. Vispa tills du har fått en fast maräng.

Vispa grädden till mjuka toppar, den ska hålla formen men inte vara hård.

Blanda ner gelatinpurén med den övriga purén. (Gelatinpurén har stått och svalnat lite i kastrullen under tiden du gjorde marängen och det är inte så stor risk att gelatinet kommer tvärstelna när du blandar det med resten av hallonpurén nu).

Vänd ner hallon och gelatinblandningen i marängen. Vänd sist ner den vispade grädden.

Fyll moussen i önskvärd behållare. Små glas, mellan tårtbottnar eller kanske ovanpå en chokladbotten. Låt stå kallt för att stelna några timmar, optimalt över natten.

Bästa varmvispade marängen:

Receptet kommer från Jan Hedhs bok Passion för desserter (2007). En underbar kokbok att ständigt återkomma till! Jag har delat receptet med 3 eftersom det bara skulle räcka till några få mini cupcakes. Det är en så kallad Italiensk maräng. jag har ibland inte citron i och jag brukar heller inte röra ut allt socker i vattnet innan jag kokar en sockerlag av det. Detta är är detaljer som Jan Hedh har i sin bok men jag har märkt att det fungerar att inte ha citron och heller inte göra exakt så.

  • 33 g äggvita (ca 1) + 17 g socker
  • några droppar citronsaft
  • 25 g vatten + 50 g socker

Häll äggvitan och 17 g socker i en metallbunke med några droppar citron.

Häll vatten och 50 g socker i en kastrull. Koka tills sockerlagen nått 122 grader. När sockerlagen ligger runt 110 grader kan du börja vispa marängen. Jag brukar börja med att vispa lite lugnt och när skummet reser sig mer och mer så höjer jag hastigheten till max. Vispa till du har en fast maräng. Då bör även sockerlagen vara uppe i 122 grader. Fortsätt hela tiden vispa marängen medan du häller i den mycket heta sockerlagen i en tunn stråle. När all sockerlag är ihälld kan du fortsätta vispa en liten stund till för att få ner temperaturen.

Sedan är det bara att spritsa på dina cupcakes. Denna sats räckte till 8 stycken mini cupcakes, men då var det en rejäl virvel. Gör du ”rosor” räcker den säkerligen till 10-12 stycken.

Annonser

11 thoughts on “Alla hjärtans dag fika

  1. Pingback: Cupcakes till kaffet | Sockervisp

  2. Första gången jag hittat till din blogg. Och glatt överraskad! Försökt hitta ett recept på ”riktig” hallonmousse (med maräng) ett tag men på alla recept sajter är alla med hallon, gelantinblad och grädde. Glad och tacksam över ditt inlägg! 😀

  3. ja då är det ju bara till att dubbla det och sen ser jag ju hur mycket det blir 😀 tack för hjälpen! Kul att du svarade så snabbt ockås hehe!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s