Valentine’s day cookies

Mm, kakor. Söta små hjärtan dessutom. Det gäller att passa på att göra söta små kreationer nu vid alla hjärtans dag. Då kan det inte blir för mycket.

Jag gjorde dessa hjärtan med smak av vanilj och rosenvatten. Tycker lätta att det kan bli en parfymerad smak när jag använder rosenvatten men trixet är att inte använda för mycket. Här använde jag 2 kryddmått och det doftade underbart när jag tog ut dem ur ugnen. Som om ett hav av rosor kom emot mig. Dock är smaken väldigt väldigt subtil. Men hellre det än att det smakar som pottpuri!

Receptet på cookisarna är inspirerat av ett hos sweetopia, jag har dock inte kvar den exakta adressen och jag har dessutom gjort om det en aning. Jag vet inte om jag länkat till hennes sida innan. Men det är en sida att förundras över! Det är enkelt att klicka sig runt där och plötsligt upptäcka att en timme eller två har passerat. Ja, det var där jag först såg hur underbart man kan dekorera cookies, det är hon absolut en mästare på! Jag känner att jag blir lätt exalterad när jag skriver om hennes blogg här och nu, men det kan inte hjälpas! (Många utropstecken blev det också i texten…!)

Kakfat

3 kakor

Cookies recept

Gör såhär:
Rör smöret krämigt. Har du en ”blöt” smaksättning ta i den nu.
Blanda de torra ingredienserna och eventuell ”torr” smaksättning. Rör ner i smöret pö om pö tills degen precis går ihop.
Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper och låt vila i kyl minst 1 timme.
Ta ut och låt temperera i 10 minuter innan du börjar ta ut kakor med valfritt kakmått.
Grädda mitt i ugnen 175 grader 8-10 min.

Jag brukar vispa ihop degen med elvisp. Det är bra att blanda i ”blöt” smaksättning så som rosenvatten, essenser eller zest i smöret så att det blir jämt utblandat. Torr smaksättning som till exempel kanel eller kardemumma är bättre att blanda med de torra ingredienserna.

Kristyr
När kakorna svalnat helt är det bara att gå loss och dekorera. Gör en kristyr på äggvita och florsocker och eventuell karamellfärg. Jag brukar hälla några deciliter florsocker i en skål och addera äggvita matskedsvis eftersom det lätt blir väldigt rinnigt. Rör kristyren väl, då blir den vitare och finare. Konsistensen ska vara fastare om du ska spritsa exempelvis text eller en skarp linje. Om du ska ”fylla” en kaka, på vilken du har spritsat en kant först, ska kristyren vara lösare så att du kan skaka ut den. Det som är bra med kristyr är att du hela tiden kan moderera konsistensen, är den för lös; ta i mer socker, är den för fast; ta i mer äggvita. Täck den kristyr du för tillfället inte använder med plastfolie.

För att göra det fina ”glittret” är det bara att hälla vanligt strösocker i en påse och droppa i lite karamellfärg. Skaka runt och häll sedan ut det så att det får torka en smula. När det är torkat är det bara att finfördela det med en gaffel så blir det som vanligt strösocker igen, fast nu rosa =) (eller vilken färg du nu använder).

färgat socker

English; Mm, cookies. Cute little hearts in addition. Valantine´s Day is a reason to take the opportunity to make cute little creations. Then nothing can be too much.

I made these hearts with flavors of vanilla and rose water. It can easily become a perfumed flavor when you use rose water but the trick is to not use too much (obiously). Here I used a little less then half a teaspoo. It smelled wonderful when I took them out of the oven. As if a sea of ​​roses came towards me. However, the taste was very very subtle. But rather that than having cookies that tastes like pottpuri!

The recipe for the cookies is inspired by Sweetopia, I don´t have the exact address but any how I have changed it. I do not know if I have linked to her side before. But that is a site to be amazed at! It’s easy to click around and suddenly discover that an hour or two has passed. Yes, there was where I first saw how wonderful you can decorate cookies, she is definitely a master! I feel that I become easily excited when I write about her blog here and now, but it can not be helped! (Many exclamation marks in the text as well…!

To make about 30 hearts:

  • 115 g butter, at room temp
  • 40 g icing sugar
  • 30 g corn starch
  • 130 g all purpose flour
  • 1 teaspoon vanilla sugar
  • + seasoning

Do like this:
Stir the butter a bit creamy. Do you have a ”wet” seasoning, add that now.
Mix the dry ingredients and any ”dry” flavor. Stir in the butter little by little until the dough just comes together.
Roll out the dough between two parchment paper and let rest in refrigerator at least 1 hour.
Take out from refrigerator and allow to rest in room temp for 10 minutes before taking out cookies with a cookie cutter of choice.
Bake in the middle of the oven, 175 degrees celcius 8-10 minutes.

I usually whisk together the dough with an electric beater. It’s good to mix in ”wet” seasonings such as rose water, essences or zest into the butter so that it is evenly blended. Dry seasonings such as cinnamon or cardamom is better to mix in with the dry ingredients.

Icing
When the cakes are completely cool, go crazy with the decorations. Make an icing of egg white and powdered sugar and any food coloring. I usually pour about a cup icing sugar in a bowl and add the egg whites spoon by spoon because it easily becomes very thin. Stir the icing well, then it becomes whiter. The consistency should be firmer if you pipe f eg. text or want to make a sharp line. If you are going to ”fill” a cake, on which you have piped an edge first, the icing should be looser so you can shake it out. The good thing with icing is that you always can moderate the consistency, if it´s too loose; add more sugar, if it is too thick; add more egg with. Cover the icing you are not currently using with plastic wrap.

To make the nice ”glitter” just pour regular granulated sugar in a bag and drop in a little food coloring. Shake around and then pour it out so it can dry out a little. When it’s dry, just disperse it with a fork and it will be as usual granulated sugar again, but now pink =) (or what color you are using).

 

Advertisements

5 thoughts on “Valentine’s day cookies

  1. Pingback: Latte art | Sockervisp

  2. Pingback: Alla hjärtans dag fika | Sockervisp

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s