Tapas för två

All ära till tre rätters, men plockmat är himla härligt! Det blir lite mer att umgås över tycker jag. Plocka lite här och lite där, blanda hur man vill.

Kanske kan alla hjärtans dag på torsdag bli en tapas-afton i kärlekens tecken? Umgås över mysig otvungen mat.

Idag åt vi i alla fall lite tapas. Det som är bra med tapas är att man kan fuska lite var man vill. Köp någon god skinka, ost och korv, lägg där till köpta inlagda grönsaker och en bit köpt bröd så kan ansträngningen vara minimal. Jag var semi-lat idag och köpte just korv, skinka och ost, och ja baguette också. Utöver det gjorde jag färskostfyllda paprikor, ugnsrostade trädgårdstomater, svamp/spenatbruschetta och kyckling med dippsås.

Fat med chark och ost

 

Färskostfyllda paprikor

Här är det kul, för du kan smaksätta färskosten hur du vill eller kanske köpa färdigkryddad.

Färskostfyllda paprikor

 

Av två paprikor blir det 8 stycken mindre ”strutar”. Börja med att grilla paprikorna. Lägg dem på plåt högt upp i ugnen på högsta värmen, grill. Du vill att skalet ska bli sotigt. Vänd dem emellan så de blir mörka över allt. När de har blivit det, ta ut dem och lägg i en skål och täck över med plastfolie. Låt dem ligga en stund så blir skalet lätt att dra av. Låt dem svalna helt.

Gör under tiden fyllningen. Blanda alla ingredienser (utom paprikorna förstås) och smaka av tills du blir nöjd. Tänk på att både färskost och sambal oelek kan vara ganska salt så det är inte säkert att det behövs extra.

När paprikorna är svalnade delar du varje paprika på mitten. Dela sedan halvorna på diagonalen. Vira ihop paprikabitarna till strutar och fäst med tandpetare. När det kommer till själva fyllningen så är det enklast att använda en sprits, men har du inte det går det bra med en matkniv/sked beroende på hur stora strutarna är.

Traditionellt ligger ju sådana här paprikor i olja. Men av dem som inte äts upp inom snar framtid kan man alltid mixa en finfin pastasås. Fast efter det lite pilliga jobbet att få dem skalade och fyllda så det ju katten om de inte blir uppätna som de är =)

Ugnsrostade trädgårdstomater görs enkelt genom att en plåt med valfri mängd mindre tomater läggs på plåt och ställ i 100 gradig ugn. Där kan de glömmas bort i si sådär 2, 3 timmar. De skrumpnar ihop och blir underbara små smakbomber, som bokstavligt talat exploderar i munnen =) De fina små bollarna syns på bilden med bruschettas.

Trädgårdstomater

 

Svamp/spenatbruschetta

Till bruschettan skärs lagom skivor av baguette och rostas i ugnen. Stek sedan valfri svamp med lök och vitlök. Lägg på färsk spenat som får sjunka ihop med svampen. Slå på en skvätt grädde, salta, peppra och låt koka ihop. Skeda upp på baguetteskivorna precis innan servering.

Bruschetta och tomat

 

Kyckling med dippsås

Marinera kycklingbitar med lite vitlök och rosmarin. Stek gyllenbrun och ringla i slutet över lite honung och stark chili sås.

Gör en dippsås på 1,5 dl turkisk yoghurt, 1 tsk dijonsenap, 1 tsk honung och några droppar tabasco.

IMG_9081

English; Today I made tapas. A platter with cured ham, chorizo, manchego chees and pear. Made cream cheese stuffed peppers, roasted tomatoes, bruschetta with spinach and mushroom and chicken with a mustard yoghurt sauce. Yummi! May be a perfect alternative to the otherwise extravagant three course meal on valentine’s day.

Annonser

4 thoughts on “Tapas för två

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s