Hummingbird cake

Oh, vad jag älskar rosor! Min tanke när jag skulle dekorera min hummingbird tårta var att jag skulle kandera en hel ros och några enstaka rosblad. Men rosen jag köpte på Wendels var så otroligt vacker att jag inte nändes göra något med den. Det hade säkert blivit vackert, som en frostbeklädd ros. Men det kändes helt onödigt att göra det. Så jag behöll den som den var. En annan sak med kanderade rosor är att det är ju trevligt om man faktiskt kan äta dem. Och rosor kan man äta, men man måste tänka på det där med besprutning. ”Min” blomsterhandlare sa ungefär: ”det är ju inga medel som är olagliga, men det betyder ju inte att de är ofarliga”. Så har du för avsikt att äta rosor, göra rosenvatten eller liknande, förvissa dig då om att det är helt obesprutade klenoder du har att göra med.

Ros

 

För att kunna njuta av rosen även efter att den suttit på tårtan brukar jag klippa rosen med så lång stjälk som möjligt och sedan klä den med aluminium folie. När tåtan är uppäten eller ställs in i kylen så är det bara att skära en ny snittyta och ställa den i vatten.

folieklädd ros

Hummingbird tårtan är en banankaka med kanel och ananas. Enligt receptet är det pekannötter i också och det blir gott, men har man inga eller är allergisk så låter man bli att ta det i. Receptet kommer från den nu några år gamla boken ”Lyxiga cupcakes och läckra kakor – bakverk från berömda Hummingbird Bakery i London” (Tarek Malouf 2009). Men den är än högst intressant, cupcakes är ju fortfarande på modet och deras kakor är både inspirerande och goda (förutom att jag inte gillade brooklyn blackouts chokladkräm).

Här kommer receptet på tårtan men några minimala ändringar av mig.

Hummingbird cake:

  • 300 g socker
  • 3 ägg
  • 3 dl solrosolja (eller rapsolja)
  • 270 g mosad banan
  • 1 tsk malen kanel
  • 300 g mjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • ½ tsk salt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 100 g ananas på burk, i små bitar
  • 100 g hackade pekannötter (valnötter eller inga alls)

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa samman socker, ägg, olja, banan och kanel i en bunke. Smeten behöver inte vara helt slät. Tillsätt långsamt mjöl, bikarbonat, salt och vaniljsocker. (Jag har för vana att alltid blanda de torra ingredienserna inna jag blandar dem i kaksmet, men det verkar frivilligt att göra enligt Hummingbirds recept). Fortsätt vispa tills allt är väl blandat.

Vänd ner anansbitar och eventuella nötter.

Fördela smeten mellan tre 20 cm springformar som är klädda med bakplåtspapper i bottnen. Grädda mitt i ugnen ca 20-25 minuter. De är färdiga när de är gyllenbruna, en sticka kommer ut torr och bottnarna fjädrar tillbaka lite lätt när du känner på dem. Låt svalna.

Till glasyren:

  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 350 g florsocker
  • 300 g färskost

Vispa samman smör och socker. Tillsätt färskosten och vispa till en fluffig härlig frosting. (Originalreceptet har 600 g florsocker och något mindre färskost, men detta tycker jag smakar bättre för sötlökarna).

När tårtbottnarna har svalnat brer du ca en fjärdedel på vardera tårtbotten. Täck sedan tårtan med resterande frosting.

Hummingbird cake

stenar av chokladEnglish; Oh, how I love roses! My thought when I was to decorate my hummingbird cake was that I should make candied rose petals and a whole rose. But the rose I bought was so incredibly beautiful that I had not the heart to do something with it. It had certainly been beautifully,like a frost.bitten rose. But it felt completely unnecessary to do so. So I kept it as it was. Another thing with candied roses is that it’s nice if you can actually eat them. And roses are edible, but you have to think about how it has been farmed, considering pesticides and so on. ”My” florist said something like: ”the roses are not being sprayed with anything illegal, but that does not mean that they are harmless to eat”. If  you intend to eat roses, make rose water or something the like, then make sure that it is completely unsprayed jewels you are dealing with.

The Hummingbird cake is a banana cake with cinnamon and pineapple. According to the recipe, it is to have pecans as well and that is tasty, but if you don´t have those or are allergic, then just exclude them. The recipe comes from the now several years old book ”The Hummingbird Bakery Cookbook ” (Tarek Malouf 2009). But it is still a very interesting book, cupcakes’s are still popular and their cakes are both inspiring and delicious (except I did not like the brooklyn blackout chocolate filling).

Here is the recipe for the cake with some minimal changes made by me.

Hummingbird cake:

  • 300 g sugar
  • 3 eggs
  • 3 ml sunflower oil (or canola oil)
  • 270 g mashed banana
  • 1 tsp ground cinnamon
  • 300 g all purpos flour
  • 1 tsp baking soda
  • ½ tsp salt
  • 1 teaspoon vanilla
  • 100g canned pineapple in small pieces
  • 100g chopped pecans (walnuts or none at all)

Preheat the oven to 175 degrees celsius. Whisk together the sugar, eggs, oil, banana and cinnamon in a bowl. The batter does not have to be completely smooth. Slowly add the flour, baking soda, salt and vanilla. (I have the habit of always mix the dry ingredients before I mix them into the cake batter, but it seems optional to do this according to the Hummingbird recipe). Continue whisking until all is well blended.

Fold in the pineapple and, if wanted, nuts.

Divide the batter between three 20 cm round thins that is lined with parchment paper in the bottom. Bake in the middle of the oven for about 20-25 minutes. They are ready when they are golden brown, a stick comes out dry and the bottoms springs back lightly when you tuch them. Allow to cool.

The frosting:

  • 100 g butter, unsalted
  • 350g icing sugar
  • 300 g cream cheese

Whisk together the butter and sugar. Add the cream cheese and whisk to a lovely fluffy frosting. (The original recipe has 600g icing sugar and slightly less cream cheese, but I think this amount tastes better for the sweet buds).

When the cake layers have cooled spread about a quarter of frosting on each of the cake bases. Then cover the cake with the remaining frosting.

Annonser

7 thoughts on “Hummingbird cake

      • Bra ljus skulle det vara alltid 🙂
        Vet du vad jag kom på, en ganska smart sak är att ändra ”gavatar” den lilla bilden brevid namnet när man kommenterar, typ personlig bild.. Om du vill förstås 🙂
        Hos mig ändrar man om man går till adminpanelen, längst upp i högra hörnet i den svarta raden där namnet står, håll pekaren där på och sen klicka på den fyrkantiga gröna? bilden till vänster. Så kan man ställa in vilken man vill..och sen finns den en för bloggen med om man går in på adminpanelen, inställningar längst ner till vänster och sen allmänna så finns det en ”blog picture” som man kan ändra = istället för WordPress W:et så blir det en bild uppe i adressraden i Internet Explorer/Safari.

  1. Pingback: 21 Ettårskalas | Sockervisp

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s