Äntligen chokladrecept!

För ett tag sedan fick jag en fråga om jag ville dela med mig av receptet som jag brukar använda när jag gör mini chokladcupcakes. Det har tagit ett tag men nu ska jag äntligen göra det!

Självklart fungerar receptet även till att baka normalstora cupcakes. Då blir det ca 16 stycken. Som mini blir det mer än dubbelt så många. De som blir över brukar jag först styckfrysa och sedan slänga ner i en påse. Då håller de formen fint när det är dags att äta dem.

Chokladcupcakes:

  • 55 g kakao (lite mer än 1 dl)
  • 1, 5 dl nybryggt kaffe
  • 1 dl kallt vatten
  • 125 g smör, rumsvarmt
  • 2,5 dl socker
  • 2 ägg
  • 180 g vetemjöl (3 dl)
  • 1 tsk bikarbonat
  • 0,75 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Vispa ihop kakao och varmt kaffe till en slät röra i en skål. Rör ner det kalla vattnet. Ställ att svalna helt.

Vispa smör och socker poröst och tillsätt äggen ett i taget, vispa ordentligt mellan varven.

Blanda mjöl, bikarbonat, bakpulver och salt i en skål. Blanda ner mjölmixen och chokladsåsen i omgångar i smörvispet.

Fördela smeten i muffinsformar och grädda mitt i ugnen. Mini tar ca 10 minuter och normalstora ca 20 minuter. Men kolla alltid emellanåt då ugnar kan variera i gräddningstid. Vi vill ju inte ha torra kakor.

chokladcupcakes

 

English; A while ago I got a question if I wanted to share with you the recipe that I use when I make mini chocolate cupcakes. It has taken a while but now I’m finally doing it!

Of course, the recipe also works to bake normal sized cupcakes. Then it will be about 16. As a minimum it will be more than twice as many. The left over, I usually first freeze seperatly and then throw in a bag. Then they keep the shape nicely when it’s time to eat them.

Chocolate cupcakes:

  • 55 g of cocoa (a little more than 1 dl)
  • 1, 5 dl of freshly brewed coffee
  • 1 dl cold water
  • 125 g butter, unsalted
  • 2.5 dl sugar
  • 2 eggs
  • 180 g flour (3 dl)
  • 1 tsp bicarbonate
  • 0.75 tsp baking powder
  • 1 pinch of salt

To do this:

Preheat the oven to 175 degrees celsius.

Whisk together cocoa and hot coffee to a smooth mix in a bowl. Stir in the cold water. Set to cool completely.

Beat butter and sugar porous and add the eggs one at a time, whisking well between.

Mix flour, baking soda, baking powder and salt in a bowl. Stir in flour mixture and chocolate sauce in batches in the buttermix.

Devide the batter into muffin cups and bake in the middle of the oven. Mini takes about 10 minutes and normal sized about 20 minutes. But always check occasionally as ovens can vary in cooking time. We do not want to have dry cakes.

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s