Klassisk dessert i lucka 22

Jag hade en gammal mjölk i kylen. En helt oöppnad paket. Ja den var nog mer än en vecka över ”bäst före”. Men vad betyder egentligen det. Den luktade inget konstigt, smakade gott. Jag gillar det danska uttrycket bättre ”mindst holdbar til”. Det betyder inte att produkten plötsligt blir dålig efter ett visst datum utan att den håller till minst ett angivet datum och kanske längre än så. Medan den svenska märkningen säger att efter ett visst datum är produkten inte längre bra. Den är helt enkelt bäst före just den dagen och sedan går det utför. Det gör mig irriterad när jag hör hur mycket mat vi slänger varje år i Sverige. Så det minsta jag kan göra är att använda produkter som är hur goda som helst trots en viss märkning. Är det fler än jag som tänker på sådant här? Hur gör du med bäst före märkningar?

Nåväl, det var inte just detta lucka 22 skulle handla om.. Jag kokta alltså gröt på den goda mjölken som stod och väntade i kylen. Med inspiration från (än en gång) Hannu Sarenströms bok ”Vinterkalas” gjorde jag en klassisk jul dessert. Ris a la malta med hallonjelly. Jag tinade hallon, sockrade dem och blandade med gelatin. La upp i glas och lät stelna i kyl. Sedan blandade jag lite av den svalnade kokta gröten med vispad grädde som smaksatts med lite extra vanilj. Skedade upp över jellyn och garnerade med en kanelstång. Mums! Ett trevligt sätt att servera en klassisk dessert. Det är inget måste att använda gelatin, men tänk på att om du inte använder något annat stelningsmedel så kan du inte ha hallonen i botten, för då lär du inte få ett fint rakt möte mellan de två. Du kan ju istället bara råröra hallon och lägga på toppen. Blir nog minst lika gott!

Julig dessert

2 glas ris a la malta

 

English; In Sweden we eat a rice pudding for christmas. It´s a permanent feature on the Christmas table. You can either eat it as it is, the porridge with a berry sauce or you can mix it with whipped cream to get a more smooth texture. This last option is called ”ris a la malta” as in ”rice the way they do it in Malta”. It is quite confusing to talk about pudding with us Swedes. In Sweden ”pudding” is an often jelly-like dessert as a crem brulee or a chocolate pudding made with cornstarch. But as I understand it, in english it can be any dessert. Is this correct?

Behind shutter 22 I have now made a rice pudding with raspberry jelly. To make it you do like this:

Two glasses of rice a la malta with raspberries

1 dl raspberries, frozen
powdered sugar
0.5 sheets gelatin
1 tablespoon water, hot

2 dl rice pudding
1 dl whipping cream
vanilla sugar or extract

Put the gelatine in cold water. Defrost raspberries, mash with a fork and season with powdered sugar. Melt the gelatin in water and add a little of the raspberries. Then stir in the rest of the raspberries. Distribute into two glasses and let it set in the fridge.

Whip the cream with vanilla. Fold together the cream and rice pudding. Spoon on top of the jelly.
Enjoy!

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s