Italiensk lucka 19

19:de december! Inte klokt! Så nära juldagarna! Idag firar vi onsdag med julig tiramisu. Den är rejält försvenskad med smak av glögg, apelsin och lingon. Originalet har smak av kaffe och kakao och ingetdera fanns i min. För att göra tiramisu varvar man kex som är doppade i vätska med en mascarponekräm. På toppen siktar man ett rejält lager kakao. Den minst goda tiramisun jag ätit var i Malaysia. Den smakade inte tiramisu alls, var mer någon typ av smörkräm som var mellan någon kaka…

Jag vet att många inte gillar tiramisu, de tycker att den är sörjig och kleggig. Min blev inte så sörjig, antar att det beror på hur länge kexen får dra i vätskan. Kexen hade blivit precis så uppblötta att de var som en saftig sockerkaka. Jag gjorde dem i martiniglas, men man kan ju lika gärna göra dem i en form som var och en får hugga in i. Det var jättegott med lingon på. Kan tänka mig att nästa gång ha lite extra lingon tillsammans med apelsinbitarna. De skarpa lingonen blev lena med krämen, ungefär som änglamat som mormor ibland gjorde. Vispad grädde med lingon i. Mm!

 

Ingredienslista tiramisu

Gör såhär:

Vispa gulorna med sockret riktigt fluffigt och vitt. Blanda mascarponen med lite av äggvispet, för att förhindra klumpar. Blanda sedan i resten av äggvispet. Vispa grädden ganska tjock, men inte fast och riv i zesten från apelsinen i grädden. Vänd samman mascarponekrämen och apelsingrädden.

Skala apelsinen (helst med kniv så så lite hinnor som möjligt blir kvar). Skär den i små bitar.

Montera:

Ta fram 4 glas (eller en större form). Lägg en tsk av krämen i varje glas. Häll glöggen i en djup tallrik/skål. Börja med att doppa 2 kex åt gången,vänd dem hastigt i glöggen. De ska få en fin röd kant runt sig, men inte bli genomblöta. Ställ dem mitt emot varandra i glaset, gör likadant till resterande glas. Lägg några bitar apelsin i glasen och klicka över lite mer kräm. Dela de två kexen som är kvar och vänd i glöggen. Lägg en halva i varje glas. Lägg på ytterliggare apelsinbitar och avsluta med ett lager kräm. Strö över lingon. Låt gärna stå i kyl över natten. Mina stod bara några timmar och blev jättebra ändå, men de hinner sätta sig lite mer ju mer de få vila.

 

 

Glögg, apelsin, lingon

 

English; Behind shutter 19 an italian is hiding. I made the lovely tiramisu with flavors of christmas. The original tiramisu is flavored with coffee and cocoa, non of that was in mine. Instead I had mulled wine, orange and lingonberrys. The idea with a tiramisu is that you create layers with a creamy mascarpone and soaked savoiardi ladyfingers, then top it with a dusted layer of cocoa. To get a nice soft cake feeling to it you must not soak the dryed cakes too long. A quick bath to get a nice red frame around the still white center is enough. That is of course if you want the ladyfingers to still have som texture. If you like your tiramisu totaly moist, then bath away. If you have a lot of lingonberrys, then add more. They gave a nice sharpness without being sharp. The berrys and the creamy mascarpone where allmoste like ”angel food”, a dessert my grandmother made some times, whipped cream with lingonberrys.

To make 4 glasses you need:

2 egg yolks
2 tablespoons sugar
1 dl whipping cream
1 orange
150 g mascarpone
about 10 savoiardi
1 dl of mulled wine
lingonberry to sprinkle

Beat the yolks with the sugar really fluffy and white. Mix mascarpone with some of the fluffy eggs, this is to prevent lumps. Then fold in the rest of the fluffy egg. Whip the cream quite thick, but not solid and grate in the zest from the orange. Fold together the egg-mascarpone and the orange-cream.

Peel the orange (preferably with a knife so as little skin as possible is left). Cut it into small pieces.

Put toghether:

Take out 4 glasses (or a larger mold). Add one teaspoon of cream in each glass. Pour the mulled wine in a deep plate / bowl. Start by dipping two biscuits at a time, turning them quickly into mulled wine. They’ll get a nice red border all around. Place them opposite each other in the glass, do the same to the remaining glass. Add a few pieces of orange in the glass, and then spoon over a little more cream. Share the two biscuits that are left and turn in the mulled wine. Place one half in each glass. Add the rest of the orange pieces and finish with a layer of cream. Sprinkle some lingonberry on top. Let stand in refrigerator, preferably overnight. I hade mine standing just a few hours and it was still great, but they have time to set a little more the more they get the rest. Enjoy!

Advertisements

3 thoughts on “Italiensk lucka 19

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s