Pyssliga pepparkakor i lucka 18

Jag kan inte låta bli att ha en till lucka med pepparkakor. Det är ju så juligt! Så lucka 18 blir pimpade pepparkakor.  Jag gick loss med sprits och kristyr. Det är så kul =) För att göra kristyr blandas bara florsocker med äggvita. Men se upp, det går åt mycket florsocker till en äggvita, och blir mycket kristyr av det också. Testade att göra ”flooded cookies” som tog sin lilla tid. I alla fall en av julkulorna jag hade planerat för blev ganska fin men sedan fick det räcka… För att få inspiration till bland annat översvämmade kakor kan du gå in och kolla på den här sidan. Hon är så galet duktig! Här är dessutom en video från you tube där hon visar hur man gör sådana kulor som jag gjorde.

Receptet Jag använde mig av gav goda pepparkakor, men det kunde varit lite mer kryddor i, så nästa gång kommer jag vara något mer frikostig. Receptet kommer från boken ”Vintermat” skriven av Sanna Töringe.

Till ca 150 pepparkakor

  • 1,5 dl sirap
  • 3 dl socker
  • 200 g smör
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1 msk mald ingefära
  • 1 msk mald kanel
  • 1 msk mald kardemumma
  • 0,5 msk malda nejlikor
  • 1 msk bikarbonat
  • 1,5 l vetemjöl (jag använde 700g + lite till utbakning))

Smält samman sirap, socker och smör i en kastrull. Tag från värmen och rör ner grädde och kryddor. Blanda bikarbonat med lite av mjölet och rör ut det i kastrullen. Blanda ner resten av mjölet och låt vila över natten. Nästa dag är det bara att kavla (jag kavlar direkt på bakplåtspapper) och ta ut pepparkakor med diverse mått. Jag gräddade mina på 225 grader mitt i ugnen ca 2 minuter. Men det syns när de är klara. Hannu Sarenström skriver i sin bok ”vinterkalas” att det är bra att ha en ugnsvakt, och det är det! Min syster höll koll men helt plötsligt hade alla glömt av plåten i ugnen och den kom ut mer än välgräddad… Men det var ju bara några stycken som hamnade i slasken.

Pepparkaksbak

För den som undrar om D:et är någon typ av närbild på en bakterieflora, så är svaret nej. Tanken var att det skulle likna tomteluvor uppifrån, men ja, du är fri att tolka det till vad du vill =)

God jul pepparkakor

Den översvämmade julkulan:

En annorlunda julgranskula

Två glada grisar;

De gladaste grisarna av alla

English; Behind shutter number 18 in my christmas calendar I have once again hidden gingerbread. But I really love them, and you can make so much fun with them. And of course they are delicious to eat. I made some flooded cookies and two little pigs who are very happy!

This is the recipe I used:

For about 150 gingerbread

  • 1.5 dl syrup
  • 3 dl sugar
  • 200 g butter
  • 1.5 dl double cream
  • 1 tablespoon grounded ginger
  • 1 tablespoon grounded cinnamon
  • 1 tablespoon grounded cardamom
  • 0.5 tablespoons grounded cloves
  • 1 tablespoon of baking soda
  • 1.5 l flour (I used 700g and then some when I rolled the dough out)

Melt together syrup, sugar and butter in a saucepan. Remove from heat and stir in the cream and spices. Mix baking soda with a little of the flour and stir it into the pan. Add and mix in the remaining flour and let rest overnight. The next day, just roll the dough (I roll directly on the parchment paper) and take out cookies with various cookie cutters. I baked mine at 225 degrees Celsius in the middle of the oven for about 2 minutes. You can see when they are ready, they then have a lovely golden brown color. Hannu Sarenström writes in his book ”Winter Festival” that it is good to have someone who gards the oven, and so it is! My sister kept track but suddenly we had all forgotten one tray in the oven and it came out more than well baked … But it was just a few pieces that ended up in the sink.

To get inspiration for how to make beautiful cookies and other things you can visit this site.

4 thoughts on “Pyssliga pepparkakor i lucka 18

  1. Shit va fina Emma! Julgranskulan blev riktigt läcker! Synd att tiden tog slut, såg framemot en kurs i helgen 😉

    Kram kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s