Liten bit gömmer sig bakom 8

Så var det den 8:de december. Vad kan jag hitta på för gott idag.. Jo, det blir en skuren pralin. Alltså ganach som är uthälld i en form, har fått stelna, skurits i bitar och sedan doppats i choklad. Vet att jag skrivit om ganach innan, men för den som inte vet vad det är kan jag berätta att det är det som, när den rullas till små bollar kallas för tryffel (för att de då liknar den dyrbara svampen tryffel). Det är också det som fyller många praliner du kan köpa. När man fyller pralinskalen kan ganachen vara lite lösare/mjukare än när du rullar eller skär den, för då är ju höljet som fylls choklad (hårt) och därmed stabil för en mjukare ganach. Du kan även glasera en tårta eller kaka med ganach.

Hur gör man nu en ganach då? Jo det är enkelt, men kan gå fel… Du hackar choklad, kokar upp grädde och häller över den hackade chokladen. Rör till en jämn ”smet”. Du kan ha i honung eller glykos för konsistens och en klick smör. Du kan smaksätta den på hur många olika sätt som helst. Antingen kokar du med till exempel någon krydda i grädden, eller så har du i någon frukt/bärpuré, eller någon likör/sprit. Smaksättningarna är oändliga. Det som kan gå fel är att den ganachen inte blir slät och fin, utan den skär sig… Men frukta inte! Ta fram stavmixern och kör några varv med den det brukar funka. Skulle den inte gå ihop ändå kan du prova att värma den lite och mixa igen. Skulle den ändå inte bli bra kan du strunta i det, rulla bollar (i kakao) och njut i alla fall!

Jag ville ha en hasselnötssmak på mina. Tillsatte därför lite hazelnut baylis. Det blev inte mycket smak av hasselnöt, men en gräddig och rund smak. God ändå. Doppade den i mjölkchoklad.

Skuren pralin

 

English; behind shutter 8 in my christmas calendar, I present a praline. It is ganach with hazelnut baylis, althoug the hazelnut flavour is not strong at all. I would say that it lacks hazelnut… But the more creamy and soft it is. Ganach is what you use to make truffles, to fill a praline shell, or to glace a cake. In ruff numbers you chop 2 parts chocolate to 1 part boiling cream. Add whichever flavouring, such as any puré, alcohol or spice to make your favorit.

Annonser

2 thoughts on “Liten bit gömmer sig bakom 8

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s