Nybakat med lax och romröra

Härom dagen blev jag sugen på en lite lunchbulle. Eftersom jag inte hade någon bulle fick jag ju baka en, eller 12 stycken. Gjorde en totalvit bullsats (läs helt fiberlös) som jag i vanliga fall formar till tekakor/hamburgerbröd. Originalreceptet är egentligen ”skånska tekakor” och är himelskt gott med massor av sirap och juliga kryddor.  Min variant på receptet ger fortfarande mjuka och goda små skapelser. Därför passar de perfekt som t ex hamburgerbröd när man vill kunna ta en tugga genom bullen utan att man behöver trycka hela fyllningen ut på andra änden av bullen… Nåväl, tillbaka till min lunchbulle.. Hade fått kallrökt lax samt rom av Henriks mamma och pappa så jag gjorde en liten röra av phiadelphiaost, rom, rödlök, salt och peppar som jag bredde på en nybakad bulle. La på solrosskott och lite av laxen. Mm, ibland är det så enkelt att göra en god lunch!

Bullen blir lite som en källarfranska i smaken, alltså ingen komplex djup smak här inte. Nej, en helt vit bulle bara, men ibland är det också gott. Men måste nog säga att jag gillar dem mer när jag plattar till dem så de blir mer som tekakor. Blev liksom så mycket bulle nu…

Recept till 12 bullar

  • 4 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1 msk sirap eller strösocker
  • 1 tsk salt
  • 50 g rumsvarmt smör
  • vetemjöl, lagom (brukar inte mäta mängden, sorry)

Till den här sortens bullar använder jag ingen bakmaskin. Brukar röra med en visp för hand först, sedan, när det börjar bli mer som en smet än jästmjölk med mjöl-klumpar, så tar jag min elvisp med ”degvisparna” isatt och låter den jobba medan jag tillsätter lagom mängd mjöl. Det blir jättebra utan en massa knådning.

Värm mjölken till fingervarm och lös upp jästen i den. Tillsätt sirapen/sockret.  Tillsätt saltet och sedan vetemjöl i omgångar, det ska bli en deg som släpper kanten av bunken men för den delen inte torr. Det gör inget om det fastnar lite. Klicka i det rumsvarma smöret och låt det arbetas in till en smidig deg. Tillsätt eventuellt lite mer mjöl. Låt degen jäsa 30 minuter. Baka sedan ut 12 bullar/runda tekakor och låt jäsa ytterliggare 30 min. Jag penslade mina bullar med lite äggvita och strödde över lite polenta (majsmjöl) för att det skulle bli lite kul (så lättroad…). Baka av mitt i ugnen 10-12 min, 200 grader.

På kvällen tyckte jag att jag och Henrik kunde ha lite lyxigt försnacks, innan den underbara middagen som bestod av rester, så då gjorde ja i princip samma som på lunchen fast använde brutna bitar av knäckebröd. Det är lite komiskt, för i det senaste numret av Cerveras tidning (ni vet butiken) så hade de samma tänk fast serverade det som krustader… Så med andra ord, det blir gott =)

Advertisements

7 thoughts on “Nybakat med lax och romröra

  1. Hej fina du!
    Följer allt jag kan :)) du är så himla duktig och jag e stolt att få vara, om än bara en pyttebit så liten del av ditt liv och dina fantastiska recept 🙂
    Undrar dock vilket gradantal du har på ugnen för bullarna 🙂
    Kram från Annelie och tjejerna

  2. Måste bara säga att jag återkommer till detta recept titt som tätt!!!!!
    Dom blir fantastiska varje gång!

  3. Pingback: Gyllene krans med morot och honung | Sockervisp

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s